Han var gymnasierektor i Västerås när elever önskade att skolan skulle prata mer om hederskultur och vad det innebär att leva under hedersförtryck.
Efter det startskottet blev just hedersrelaterat våld en av Magnus Klingbergs hjärtefrågor i skolan. I början av 2025 överraskades han av att organisationen GAPF hade utsett honom till årets mottagare av deras utmärkelse.
– Magnus är en förebild som under många år genomfört kompetenshöjande insatser, riktade såväl till personal som elever i syfte att motverka och förebygga hedersrelaterat förtryck, skriver priskommittén i sin motivering.
Se videon ovan för att höra Magnus Klingberg berätta om utmärkelsen och om hur skolor kan upptäcka hedersförtryck.
Fortsätter arbeta mot våld
Numera är Magnus verksamhetschef för grundskolorna i Kumla kommun. Där jobbar han med att utbilda rektorer i Kumla om hedersförtryck, men också med att få elever att bli mer medvetna om våld i stort.
På Vialundskolan prövar de en metod som kallas MVP, Mentorer i våldsprevention.
– Det är två saker som vi jobbar med MVP för: det är tryggheten i det dagliga livet i skolan och så är det att i framtiden kanske få mindre våld i samhället, säger Magnus.
Vad är GAPF?
Organisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime grundades i början av 2000-talet efter morden på Pela Atroshi och Fadime Sahindal.
De båda kvinnorna levde i Sverige. Pela Atroshi sköts till döds av sina släktingar under ett besök i irakiska Kurdistan 1999 och Fadime Sahindal av sin pappa 2002.
Pela- och Fadimeutmärkelsens syfte är att uppmärksamma personer som enligt organisationen gör betydande insatser i arbetet mot hedersrelaterat våld.