Till vänster syns en tygpåse som det står Örebro Tjejjour på. Till höger står  Sabina Tärnqvist, vikarierande samordnare på Örebro Tjejjour.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sabina Tärnqvist berätta vad hedersförtryck grundar sig i. Foto: Philip Naskret

Tjejjouren i Örebro förklarar vad hedersrelaterat våld är

Uppdaterad
Publicerad

I samband med starten av rättegången kring mordet på gravida Saga har ordet heder använts. Men det är inte helt lätt att förstå vad ordet innebär.

Hedersrelaterat våld kan vara komplext, menar Sabina Tärnqvist, vikarierande samordnare på Örebro Tjejjour.

Med rättegången kring mordet på Saga har samtalet om hedersvåld blossat upp. Sabina Tärnqvist förklarar begreppet i allmänhet, inte kopplat till det specifika fallet.

Hon berättar att det inte finns något hedervärt i brotten som begås.

Mordet på gravida Saga i Örebro

– Utan det man menar när man pratar om ett brott som är kopplat till heder är att ett kollektiv, exempelvis en familj, står bakom våld som utövas av en invid för att upprätta familjens heder och inte dra skam över dem.

Kan drabba vem som helst

Hon är väldigt tydlig med att det inte har kopplingar till etnicitet eller religion, utan att det handlar om vilka strukturer som finns runt omkring.

– Det sker i samhällen eller kulturer där det finns ett starkare kollektivistiskt tänk, där man litar mer på gruppen än samhället i stort. I Sverige är vi individualister, vi har en stark tilltro till myndigheter och ett skyddsnät om något händer. Men i ett kollektivt samhälle finns inte det utan man måste förlita sig på familjen och se till att gruppen följer de normer som finns.

Tjejer och kvinnor mest utsatta

I grunden handlar det om att kontrollera tjejer och kvinnor. Det är inte heller olikt våld i nära relation, men med skillnad att en grupp står bakom och rättfärdigar våldet.

– I våld i nära relation fördömer samhället och gruppen våldet.

Och det kan vara stora konsekvenser för den som väljer att lämna gruppen. Du lämnar inte bara din familj – utan ett helt samhälle.

– Då blir uppbrottet mycket tyngre och längre. Det är inte bara att lämna, utan det finns ögon överallt på individen på grund av kontrollen som sker. Då kanske man behöver hjälp med en ny identitet, säger hon.

Även män blir utsatta

Våldet kan även drabba pojkar och män.

– De kan ha rollen både som förövare och offer. Ens farbror eller pappa kan se till att du kontrollerar dina systrar exempelvis och måste utöva våld mot dem när de inte följer normen. Och gör inte killen det så utsätts han i sin tur för våld, säger Sabina Tärnqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Mer i ämnet