Metoden kommer från USA och handlar om att upptäcka våldsamma normer och värderingar, för att förhindra ett våldsamt beteende.
Syftet är att både elever och personal ska lära sig att ta ansvar för varandra och ingripa när de bevittnar våld eller kränkningar.
– Som elev ska man kanske inte stoppa ett slagsmål själv, men man kan hämta en vuxen och inte bara titta på, säger Anthéa Patuzzo som går i årskurs åtta på Vialundskolan.
Bygger på våldspyramiden
MVP-programmet består av flera lektioner som baseras på konceptet ”våldspyramiden”.
– Längst ner är det normer och värderingar som är vanligast, typ att man inte ska säga att någon har en ful tröja eller så, för i längden kan det leda till våld, förklarar Anthéa.
Högre upp i våldspyramiden finns handlingar som våldtäkt och misshandel, och i toppen ligger mord.
– När man tänker våld så tänker man att det endast är det fysiska våldet, men det är bredare än så, säger Pontus Torstensson som är en av skolans utbildare inom MVP.
Hör elever och personal berätta mer om MVP i videon ovan.
Vill minska våldet i samhället
Magnus Klingberg är grundskolechef i Kumla kommun och har länge jobbat med frågor kring hur man förebygger olika typer av våld.
– Det är två saker som vi jobbar med MVP för: det är tryggheten i det dagliga livet i skolan och så är det att i framtiden kanske få mindre våld i samhället, säger han.
Klippet spelades in före skolattacken på Campus Risbergska. Vialundskolans arbete mot våld är inte relaterat till masskjutningen.