I början av juni dömde Örebro tingsrätt pojkvännen till livstids fängelse, tingsrätten ansåg motivet var hedersrelaterat.
Under rättegången kallades flera expertvittnen för att berätta om hederskultur och våld. Men nu till hovrättsförhandlingen har pojkvännens försvarsadvokat lämnat in ett sakkunnigutlåtande från Johan Rosquist, kriminolog vid Linnéuniversitetet, som fokuserat på hedersproblematik i sin forskning. I sitt sakkunnigutlåtande menar han att det finns väldigt lite som pekar på ett hedersmotiv.
Följer inte kända mönster för hedersvåld
I utlåtandet, som är 36 sidor långt, radar han upp flera argument för att pojkvännens agerande inte följer kända mönster för hedersvåld. I sin slutsats skriver Johan Rosquist:
”Ur ett hederpraktiserande perspektiv är mord på Saga och gossebarnet det alternativ som mest sannolikt förstör familjehedern för en lång tid framöver. Om NN vill bevara eller återupprätta sin och familjens heder så skulle han inte begå mordet (om han nu har gjort det). Hedern förespråkar alltså andra alternativ som inte innebär mord. Då kan inte heder betraktas som motiv till mordet i detta fall.”
Försvaret kallar även rättsläkare och hundförarexpert
Förutom Johan Rosquist har försvaret kallat en rättsläkare som ska berätta hur pojkvännens dna kan ha hamnat på Sagas naglar genom så kallad sekundär överföring.
En tidigare polis och hundförarinstruktör ska även vittna om specialsökhundars kapacitet att tidsbestämma spår.
Åklagaren tror på bevisningen
Statsåklagare Elisabeth Anderson ser fram emot att målet kommer vidare och får ett avgörande.
– Precis som när jag väckte åtal ansåg jag att det skulle räcka till en fällande dom. Det finns även en tingsrättsdom som håller med om det, säger hon.
SVT har sökt försvarsadvokat Soren Abbaszadeh som inte återkommit. Johan Rosquist vill inte ställa upp på en intervju.