Gravida Saga mördades i Örebro. Blommor utanför huset och bild på Saga på en vägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gravida Saga mördades i Örebro 2023. Här får du en sammanfattning på vad som hänt i fallet. Foto: SVT, privat

Mordet på gravida Saga: Expert ifrågasätter hedersmotivet – kallad som vittne till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar hovrättsförhandlingen gällande mordet på gravida Saga. Hennes pojkvän dömdes till livstids fängelse i tingsrätten, som menade att det fanns ett hedersmotiv. Men nu kallar försvaret in ett nytt expertvittne – som ifrågasätter hedersmotivet.

I början av juni dömde Örebro tingsrätt pojkvännen till livstids fängelse, tingsrätten ansåg motivet var hedersrelaterat.

Under rättegången kallades flera expertvittnen för att berätta om hederskultur och våld. Men nu till hovrättsförhandlingen har pojkvännens försvarsadvokat lämnat in ett sakkunnigutlåtande från Johan Rosquist, kriminolog vid Linnéuniversitetet, som fokuserat på hedersproblematik i sin forskning. I sitt sakkunnigutlåtande menar han att det finns väldigt lite som pekar på ett hedersmotiv.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Följer inte kända mönster för hedersvåld

I utlåtandet, som är 36 sidor långt, radar han upp flera argument för att pojkvännens agerande inte följer kända mönster för hedersvåld. I sin slutsats skriver Johan Rosquist:

”Ur ett hederpraktiserande perspektiv är mord på Saga och gossebarnet det alternativ som mest sannolikt förstör familjehedern för en lång tid framöver. Om NN vill bevara eller återupprätta sin och familjens heder så skulle han inte begå mordet (om han nu har gjort det). Hedern förespråkar alltså andra alternativ som inte innebär mord. Då kan inte heder betraktas som motiv till mordet i detta fall.”

Försvaret kallar även rättsläkare och hundförarexpert

Förutom Johan Rosquist har försvaret kallat en rättsläkare som ska berätta hur pojkvännens dna kan ha hamnat på Sagas naglar genom så kallad sekundär överföring.

En tidigare polis och hundförarinstruktör ska även vittna om specialsökhundars kapacitet att tidsbestämma spår.

Åklagaren tror på bevisningen

Statsåklagare Elisabeth Anderson ser fram emot att målet kommer vidare och får ett avgörande.

– Precis som när jag väckte åtal ansåg jag att det skulle räcka till en fällande dom. Det finns även en tingsrättsdom som håller med om det, säger hon.

SVT har sökt försvarsadvokat Soren Abbaszadeh som inte återkommit. Johan Rosquist vill inte ställa upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gravida Saga i Örebro

Mer i ämnet