Åklagaren om beviskraven: ”Viktigt att gräva vidare”

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter att det nya brottet barnäktenskapsbrott infördes har endast två åtal väckts. Att få fall går vidare till åtal beror på att åklagarna som utreder brotten har svårt att bevisa brottet. 

I början av oktober väckte kammaråklagare Carolin Roos i Örebro åtal mot två föräldrapar för att förra sommaren tillåtit sina barn att ingå en äktenskapsliknande förbindelse. Flickan var i yngre tonåren och kom från ett annat europeiskt land, medan pojken var några år äldre från länet.

Sedan juli 2020 har lagen skärpts så att föräldrar som tillåter sina barn att ingå någon typ av äktenskap kan dömas för brott, något tvång behöver inte bevisas.  Men trots det är det få av de fall som anmälas som misstänkt barnäktenskapsbrott som går vidare till åtal.

Förra årets anmäldes 87 falll enligt Brottsförebyggande rådets statistik. Hittills har två lett till åtal, det första ledde till en fällande dom i Västmanlands tingsrätt i våras. Det andra är Örebrofallet.

Svårigheten för polis och åklagare är att kunna bevis brott när de inblandade själva – barn och föräldrar – är med på det som hänt och inte vill prata om det.

Annan bevisning

I Örebro-fallet fanns annan bevisning, som enligt Carolin Roos gjorde hela skillnaden.

– Bevismässigt så finns det objektiv bevisning menar jag, som ger stöd för att de här barnen ingått en äktenskapsliknade förbindelse, säger hon.

Hon tror att man kan lära sig av det här åtalet.

– Att gräva vidare och inte nöja sig med att man har pratat med det bortgifta barnet till exempel. För det kan ju hända att det barnet vill skydda sina föräldrar.

Rättegången börjar måndagen den 17 oktober. De fyra föräldrarna nekar alla till brott.

Starta klippet för att höra Carolin Roos berätta om vad som gjorde hela skillnaden i just det här fallet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.