Här är åtgärderna som organisationen GAPF menar kan leda till fler fällande domar

Publicerad

Nyligen åtalades fyra personer i länet för för barnäktenskapsbrott. Men att den typen av ärenden leder till fällande domar är ovanligt. Det vill den nationella organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime ändra på.

Normalt sett när ett barn utsätts för brott är det vårdnadshavaren som ser till att en polisanmälan blir gjord, säger Karin Gyllander jurist och utbildningssamordnare vid Glöm aldrig Pela och Fadime, GAPF.

– Men i det här fallet är det föräldrarna som polisanmälan avser. Och där är det enormt viktigt att samhället agerar istället, för att barn är inte själva benägna att anmäla sina föräldrar i de flesta fallen, säger hon.

En enkät med unga i Sveriges storstäder visar att nio procent av de som svarade lever med hedersnormer som är relaterade till våld. 20 procent av deltagarna lever med hedersnormer som handlar om oskuld.

6000 ungdomar svarade på enkäten, som gjordes av Örebro universitet.

I klippet: Här är åtgärderna som organisationen GAPF vill se. Du får också höra mer om vilka varningssignaler det finns när någon utsätts för hedersrelaterat våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.