Tomt mottagningsrum hos tandläkare, en stol fotad i motljus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Malin Knoop leder utredning av det misstänkta tandvårdsfusket. Foto: SVT

Åklagaren om tandvårdsfusket: ”Utreder om det är något brottsligt”

Uppdaterad
Publicerad

Polis och åklagare är i startgroparna med utredningen mot den tandläkare som anklagas för att ha behandlat chefer och deras anhöriga gratis. Men än så länge kan åklagaren inte svara på om det som skett är brottsligt.

– Det är det vi utreder just nu, säger Malin Knoop, assistentåklagare.

En internutredning gjord av Region Örebro län anklagar en tandläkare inom Folktandvården för att ha behandlat chefer och anhöriga gratis, samt låtit dem gå före i kön, något som P4 Örebro avslöjade.

Regionen har polisanmält tandläkaren och nu har utredningen hamnat på assistentåklagare Malin Knoops bord i Borås.

– Ärendet ligger hos åklagarkammaren i Örebro, men vissa ärenden fördelas till andra kammare. Det har ingenting med själva ärendet att göra, säger Malin Knoop.

Brottsligt eller inte?

Än så länge har utredningen inte hunnit med så mycket, och än så länge är det fortfarande oklart om det som skett är något brottsligt eller inte.

– Det pågår utredning kring det och vi måste inhämta mer information innan vi kan ta ställning till det det. Det handlar om att vi inte har tillräckligt med information än, säger Malin Knoop.

Utredningen handlar om betalningarna

Tandläkaren och cheferna anklagas dels för att inte ha betalat för sin tandvård, men även för att ha gått före i kön. Det eventuella brottet som nu utreds är trolöshet mot huvudman. Att man ska ha trängt sig före i kön är inget som åklagare och polis utreder.

– Anmälan handlar om hur debitering har skett. Det är där man står, sen får vi utreda mer huruvida det som hänt är något brottsligt eller inte, säger Malin Knoop.

Ingen har delgivits misstanke om brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.