När solen skiner lockar uteserveringarna och alkoholkonsumtionen ökar, även om semestern inte börjat. Foto: TT

Vardagsdrickandet ökar när solen strålar

Uppdaterad
Publicerad

Att vi dricker mer under semesterperioder är allmänt känt, men redan nu har polisen märkt av en ökning av alkoholrelaterade händelser.

– Sommar och sol ger många tillfällen att dricka, det viktiga är att man håller koll, säger Karin Hagman, vd på IQ.

En riktigt varm majmånad har snart passerat och den som varit ute har nog inte missat att uteserveringarna fyllts tidigt, vardag som helg. Att alkoholkonsumtionen ökar när vädret visar sig från sin bästa sida är något polisen märker.

– När det blir varmt, då blir det fler ärenden som är alkoholrelaterade, det är en allmän erfarenhet, säger Stefan Wickberg, presstalesperson på polisen i Bergslagen.

– Är det lönehelg eller fint väder så är det mer jobb, det märker vi av. Helgen som gick var det mer än normalt.

Sol och alkohol går hand i hand

Även på IQ-initativet, ett dotterbolag till Systembolaget som arbetar för ett hälsosamt drickande, känner man igen ökningen.

– Vi har gjort undersökningar flera år som visar att folk dricker mer under sommaren och semestern. Vädret bidrar till att det blir lite lördag hela veckan och då ökar konsumtionen, säger Karin Hagman.

Vardagsdrickandet har ökat generellt och tillsammans med det fina vädret blir det en dålig kombo. När after-worktillfällena avlöser varandra under veckan har Karin Hagman tips på hur man kan förhålla sig.

– Det är bra att hålla koll på hur mycket man dricker på en vecka. Skriv ner och fundera över hur mycket det blir. Ett annat är att bestämma sig för redan innan man går ut hur många glas man ska dricka och så håller man sig till det.

– Så fort man börjar dricka tappar man omdömet och då är det bra att ha bestämt sig innan.

”Umgås utan alkohol”

Andra förslag är att dricka alkoholfritt och att umgås utan alkohol, men isolera sig behöver man inte göra menar hon.

– Man kan unna sig ett glas på en vardag, men kanske inte två kvällar i rad. Alkoholen påverkar så många saker, som sömnen, konditionen och hur vi presterar på jobbet.

– Det viktiga är att man inte skaffar sig vanor som man inte kan bryta, och att man tänker till.

Har du ett riskfyllt drickande?

Om du vill se hur riskfyllt ditt drickande är finns IQs test Alkoholprofilen och du hittar testet här.

Om du eller någon du känner har ett riskfyllt drickande kan du ringa Alkohollinjen på 020-84 44 48.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.