Bo Helin, beredningsjurist på ARN, konstaterar att det är första gången man tar ställning till om en spelare som stängt av sig från spel men ändå lyckats spela, bör få ut en spelvinst. Foto: Allmänna reklamationsnämnden, ARN

Allmänna reklamationsnämnden: ”Det här har vi inte stött på förut”

Uppdaterad
Publicerad

Bör en spelare som stängt av sig själv från spelande få ut vinstpengar när den trots det kunnat spela? Det ska nu Allmänna reklamationsnämnden, ARN, för första gången ta ställning till.

– En mycket intressant fråga, säger beredningsjuristen Bo Helin.

Enligt Bo Helin, beredningsjurist hos ARN, är frågan helt ny för ARN.

– Ja, det här har vi aldrig stött på förut. Utöver kvinnan i Karlskoga har vi just nu ytterligare ett ärende som handlar om samma sak. Där har en kvinna från Växjö som stängt av sig själv ändå lyckats spela – och vinna 34 100 kronor. Inte heller det ärendet är avgjort än, säger han.

Ska kontakta spelbolaget

ARN kommer nu att kontakta spelbolaget för att höra vad de har att säga i Karlskogakvinnans fall.

– I Växjö-fallet har spelbolaget helt enkelt inte svarat än, och om man inte gör det kan vi fatta beslut ändå. Då bifaller vi i regel konsumentens begäran, om den inte är uppenbart ogrundad, säger Bo Helin.

– Men då får beslutet inte mycket vägledande betydelse för andra fall, eftersom vi då inte kan göra någon ingående bedömning i sak.

Inte tvingande

ARN:s beslut är inte tvingande utan en rekommendation som de flesta företag brukar följa för att undvika negativ uppmärksamhet. Många vill också slippa hamna på Råd&Röns svarta lista, som varnar för företag som struntar i ARN:s rekommendationer.

Bo Helin vill inte föregripa nämndens beslut, han konstaterar bara att man kan resonera på olika sätt.  

– Om man ska få ut en spelvinst när man inte borde ha kunnat spela är en väldigt intressant fråga, och vi får se vad nämnden kommer fram till. Det lutar åt att vi fattar beslut i åtminstone Växjöärendet före sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.