Åtalad i upploppsrättegången: ”Ångrar mig”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hördes de fyra åtalade män som misstänks för bland annat grovt blåljussabotage i samband med upploppet i Sveaparken i Örebro under påsken. Samtliga uttryckte i Örebro tingsrätt att de ångrar sina handlingar.

Rättegången för de första fyra män som åtalats i samband med upploppet återupptogs under fredagen. Inledningsvis spelades ett känslosamt vittnesmål upp från målsägande polis, vilket SVT rapporterat om. Därefter hördes samtliga åtalade.

Stämningen under förhören var tryckt och allvarsam. Anhöriga var tydligt påverkade, flera satt med nedsänkt huvud och handflatorna mot ansiktet.

Våldsamt upplopp i Örebro

Åtalad: ”Svårt att besinna mig”

Tre av de åtalade vittnar om en specifik händelse under rättegången, som en av orsakerna till att de kastat sten: En, icke våldsam, motdemonstrant som ska ha blivit nedtryckt mot marken av polis. Därefter ska motdemonstranterna försökt förstå varför det hänt, och uppger att de själva mottagit slag från polisen. Ett händelseförlopp som tre av de åtalade menar ligger till grund för deras fortsatta agerande.

– Jag var upprörd och hade svårt att besinna mig, säger en av de åtalade.

Gemensamt för de åtalades återberättelser av händelsen är deras frustrationen över att man enligt lag kan bevilja koranbränning, vilket samtliga uppger som orsak till varför de begett sig till platsen från början. Idag anser de att de fått en större förståelse och anser sig ångerfulla.

– Jag ångrar mig, jag har respekt mot polisen, säger en annan av de åtalade.

Samtliga har erkänt stenkastning, men försvaret anser inte att brottsrubriceringen grovt sabotage mot blåljusverksamhet håller – starta klippet för att höra hur två av advokaterna tänker.

Här är de åtalade och deras ställningstaganden under rättegången:

Försvaret motsätter brottsrubriceringen.

Man, 22 år: På sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp. Skäligen misstänkt för våld mot tjänsteman, alternativt försök till våld mot tjänsteman – åtalas i ett fall. Ej talan om utvisning.

– Erkänt stenkastning, nekat våld mot tjänsteman.

Man, 20 år: På sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp Skäligen misstänkt för våld mot tjänsteman, alternativt försök till våld mot tjänsteman – åtalas i två fall. Talan om utvisning.

– Erkänt stenkastning, erkänt våld mot tjänsteman i ett fall men motsatt sig uppsåt för skada gällande händelsen. Nekat våld mot tjänsteman i det andra fallet.

Man, 29 år: På sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp. Talan om utvisning.

– Erkänt stenkastning.

Man, 22 år: På sannolika skäl misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, alternativt våldsamt upplopp. Talan om utvisning.

– Erkänt stenkastning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet