• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”En kalldusch” – så minns chefen för vatten och avlopp i Örebro beskedet om att vattnet höll på att ta slut. Foto: Jesper Mattsson / SVT

Året då vattnet höll på att ta slut: ”Det var en rejäl kalldusch”

Uppdaterad
Publicerad

VA-chefen Leif Rehnberg i Örebro hamnade ofrivilligt i centrum när långvarig torka såg ut att få katastrofala följder. Nu pustar han ut och hoppas på ett lugnare 2018.

Att vara verksamhetschef för vatten och avlopp låter inte vare sig särskilt spännande eller dramatiskt för de flesta.

Men efter ett år då vattenbristen slog till i hela länet har Leif Rehnberg nu upplevt hur det är att ständigt stå i händelsernas centrum.

Vattenbristen i Örebro län

– Det första samtalet kom i september om att vattennivåerna inte var som de skulle, berättar han. När vi inventerade visade det sig att vi bara skulle ha vatten till årsskiftet om vi följde vattendomen. Om vi inte gjorde det utan tömde alla sjöar som fyller på Svartån skulle vi klara oss till mars.

Permanent klimatförändring?

Ofrivilligt använder han ordet ”kalldusch” när han fick klart för sig hur illa det egentligen stod till med vattentillförseln.

– Var det en permanent klimatförändring vi stod inför? Eller var det bara extremt torrt? Lars Rehnberg minns hur tankarna malde.

Samtidigt var man tvungen att göra det man kunde för att förhindra att vattnet tog slut. Lösningen blev bromsa utflödet till Svartån.

Vi har blivit bortskämda

Leif Rehnberg berömmer också det engagemang som spred sig i hela kommunen.

– Allt från privatpersoner till industrier och kommunal verksamhet som sparade vatten bidrog till att vi kunde minska vattenförbrukningen med 12 procent på kort tid.

Samtidigt kan man ju fråga sig varför vi  då inte alltid tänker på att spara på dropparna?

– Vi har blivit bortskämda, konstaterar Leif Rehnberg rakt på sak. Vi har lärt oss att vatten finns i obegränsad mängd och dessutom är väldigt billigt.

Kan aldrig vara säker

Nu har kommunen installerat bättre mätsystem och har en bättre dialog med de som reglerar sjöarna uppströms. Idag är vattennivåerna som de ska och regn och annan nederbörd har fyllt på naturens depåer. Snart börjar också bygget av en vattenreservoar istället för Svampen.

– Men helt säkert att något liknande inte händer igen kan ingen vara, menar Leif Rehnberg.

Leif Rehnbergs önskan inför 2018

– Att vi kommer att kunna bilda bolag kring vattenförsörjningen från Vättern och på det sättet trygga vattentillgången.

– För egen del hoppas jag att nästa år blir lugnare och att jag blir bättre på att ta vara på ”här och nu”.

Vad är Publikfavoriter 2017?

SVT Örebro har valt ut tio personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i händelser under 2017 som fått stort genomslag.

Det kan röra sig om nyhetshändelser som pågått under längre tid eller bara en artikel.

Det alla har gemensamt är att de fått stor uppmärksamhet av dig som läst, ibland positiv ibland kritsk, i form av kommentarer, likes eller mail till redaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet