• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arrangörerna om kritiken: ”Borde vara resultatet som räknas”

Uppdaterad
Publicerad

Grundarna tillika arrangörerna av Örebros pridefestival tycker att kritiken mot det ekonomiska upplägget och arbetet i föreningen är orättvis.

– Det borde vara resultatet som räknas också kan jag tycka, säger Brittinger Örenius som är en av arrangörerna.

Under tisdagen kunde SVT avslöja att nästan hälften av de insamlade pengarna till Örebros pridefestival år 2014 stannade kvar i ett bolag som drivs av föreningens båda grundare, Brittinger och Anna Örenius.

Avtalet mellan företaget och föreningen skrevs när Anna var ordförande för föreningen, något som kritiker kallar för en uppenbar jävsituation.

Pride Örebro

– Jag kan förstå det. Men jag har försökt hålla mig utanför diskussionen kring det här samarbetet och låtit mina styrelsekollegor hantera den. Vad jag förstått har de kommit fram till att det är så här de vill ha det, säger föreningens ordförande Anna Örenius.

Hyra räknas in i ersättningen

Av totalt drygt 250 000 kronor i sponsorintäkter fick företaget behålla nästan hälften, 125 000 kronor, enligt det avtal SVT tagit del av.

– För det första är det inte bara en ersättning för allt arbete med att få fram sponsorer. Det ingår även en hyra för en lokal som vi upplåtit till prideverksamheten, säger Brittinger Örenius.

Men det står inte specificerat i avtalet?

– Men det är korrekt. Jag vet att vi väckte frågan kring en lokal med styrelsen och sa att vi kunde lösa den, säger hon.

”Aldrig kallat det 100 procent ideellt”

Brittinger hävdar att hon och Anna bara behållit omkring 20-30-tusen av den ersättningen på 125 000 kronor som deras bolag fått. Hon menar att det är rimligt att de får betalt eftersom att arbetet med att hitta sponsorer delvis har skett på dagtid.

– Vilket företag vill jobba gratis? Det vill ju ingen. Vi har ju bundit upp vår tid, både Anna och jag, för att det här evenemanget skulle kunna bli av, säger Brittinger Örenius.

Men ska man verkligen ta betalt för ett arbete man kallar ideellt?

– Vi har aldrig hävdat att vi arbetar ideellt till 100 procent, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pride Örebro

Mer i ämnet