Arvid Fredlund är en av få killar i kulturskolans musikalgrupp i Örebro. Ungefär 65 procent av eleverna på kulturskolorna är tjejer. Så ser det ut både nationellt och i Örebro
– Jag har sökt mig hit för att det är väldigt roligt och det är ett sätt att komma bort från vardagen en stund och ha kul med kompisar, säger han.
Flera år på kulturskolan
Sammanlagt har han spenderat 10 år på kulturskolan i olika ämneskurser som teater, musikal och trummor. Under sina år på kulturskolan har även han märkt av att det är framför allt tjejer som söker sig dit.
– Fiol eller sång har kanske blivit mer för tjejer och det finns flera sådana kurser på kulturskolan. När jag har gått på teater och musikal har det varit flest tjejer, men inte på trummor, då var det tvärt om, säger Arvid Fredlund.
”Känslor ofta kopplat till det feminina”
Zara Eriksson är teaterlärare vid kulturskolan i Örebro och hon säger att skillnaderna blir tydligare ju äldre eleverna blir. Efter ett tag hoppar killarna av kurser som teater och musikal.
– Spontant tänker jag att konst är att uttrycka sig och du jobbar med känslor. Känslor är ofta kopplat till det feminina och du kommer inte kunna bli musiker eller skådespelare om du inte jobbar med känslor, krasst sett, säger hon.
Hon tror att det är tradition och vana som satt sina spår.
– Känslor går lika lätt att applicera på killar som på tjejer, men jag tänker att det är en avspegling av hur det ser ut i vårt samhälle, säger Zara Eriksson.