En bild på Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB, och en bild på bostäder som är till salu.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tror att det är få bostadsspekulanter som missat denna utveckling, men samtidigt tror jag att kunskapen om vad det faktiskt innebär är låg” – hör boendeekonomen berätta mer om trenden i klippet. Foto: SVT, Christine Olsson/TT

Banken: Trenden ”snart till salu” på bostadsmarknaden missgynnar köpare

Uppdaterad
Publicerad

Att bostäder läggs ut som ”på G”, ”snart till salu” eller ”kommande” är en tydlig trend på bostadsmarknaden. Men vad är vitsen och vem tjänar på det?

I sin senaste mäklarbarometer har SBAB frågat mäklare varför bostäder läggs ut på den så kallade förmarknaden.

Bakgrunden är att det blivit en trend att inte lägga upp objektet ”till salu” direkt utan först låta det ligga som ”kommande”.

2015 visades 20 000 bostäder som ”kommande” på SBAB:s sajt Booli. 2023 lades 137 000 upp i samma kategori.

Till salu eller inte?

– Jag tror att det är få bostadsspekulanter som missat denna utveckling, men samtidigt tror jag att kunskapen om vad det faktiskt innebär är låg, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.

Enligt Linda Hasselvik gör trenden att transparensen på bostadsmarknaden blir sämre.

Madeleine och Amanda om bostadsmarknaden för unga i Örebro: ”Dyrt och svårt att få bostad”

I klippet kan du höra hur Madeleine Forslund och Amanda Wallinder tänker om läget på bostadsmarknaden för unga vuxna utifrån rådande höjda priser och inflation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar studenterna Madeleine, Amanda, Viktor och Rasmus om hur det är att etablera sig på bostadsmarknaden som ung vuxen. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.