Kvinna med ljust hår och kryss över reklamskylt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Reklamen påverkar oss i allra högsta grad.” Hör dietisten Anette Jansson om hur stor påverkan hälsosamma matvanor har i ung ålder. Foto: SVT

Bara vart tionde barn äter enligt kostråden – dietisten vill förbjuda reklam för dålig mat

Uppdaterad
Publicerad

Kosten har stor påverkan på vår hälsa. Men för våra barn pekar trenden ändå åt fel håll.

– Bara ett av tio barn äter enligt de svenska kostråden, säger Anette Jansson, dietist på Hjärt-lungfonden, som vill att regeringen nu tar tag i frågan på allvar.

Dåliga matvanor är i dag en av de största riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdom, typ två diabetes och cancer. Trots att kunskapen är stor går utvecklingen åt fel håll.

– Vill vi att de här sjukdomarna inte drabbar lika många så måste matvanorna förändras, säger dietisten Anette Jansson.

”Ta bort momsen på frukt och grönt”

Ett förslag på nationella kostmål har tagits fram av Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Det ligger nu på regeringens bord.

Hjärt-lungfondens uppmaning är att regeringen ska anta kostmålen. De har också tillsammans med Cancerfonden tagit fram förslag på hur de nya målen kan nås. De föreslår bland annat att reklam för ohälsosamma livsmedel riktade till barn förbjuds. De tycker också att tillverkare av sockersötad dryck ska betala en avgift och att momsen på frukt och grönt ska tas bort.

Aldrig försent att börja äta bättre

Cirka två miljoner svenskar lever i dag med hjärtsjukdom. Med bättre matvanor skulle folkhälsan förbättras och sjukvårdskostnaderna minska.

– Det är aldrig för sent att förbättra sina matvanor. Lägg mycket grönsaker på tallriken så blir det automatiskt mer hälsosamt. Jag slår också ett slag för bönor och linser och den typen av mättande grönsaker.

Vad spelar det för roll vad man äter när man är ung? Starta klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.