Bildens beskriver ett informationsmaterial om ungas verklighet. Den vänstra delen visar exempel på dyra kläder och accessoarer, inklusive en hatt och en jacka. Den högra delen visar en polis, klädd i uniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunpolisen Stefan Toll berätta om hur gängkriminella tar kontakt med barn, efter att barnet lämnat ett digitalt avtryck och samtidigt har Snapchat på sin mobil. Foto: SVT

Barn och unga i norra Örebro län lockas in i kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Att locka barn och ungdomar till att utföra grova våldsbrott har blivit en allt vanligare metod i kriminella nätverk. Lindesbergs, Nora och Ljusnarsbergs kommuner har länge varit förskonade, men nu ser polisen att problematiken också har nått dit. Med utbildning för både elever och föräldrar vill polisen förhindra att utvecklingen eskalerar.

En knapp handfull barn och ungdomar i lokalpolisområde Lindesberg, som omfattar Nora, Lindesbergs och Ljusnarsbergs kommun, har blivit misstänkta för grova brott efter att ha engagerats av kriminella nätverk.

Men under skolbesök framkommer det samtidigt för polisen att det är ännu fler individer som har fått uppleva de kriminellas sluga tillvägagångssätt, även om de inte har gått så långt att de dragits in i kriminalitet.

– Barnen bekräftar att det här faktiskt händer. Att metoderna är något som de själva har varit med om, berättar kommunpolis Stefan Toll.

Förebygger med information

För att förebygga att fler unga dras in i kriminalitet arbetar lokalpolisområde Lindesberg brett med att informera om riskerna. Stefan Toll beskriver det som en ”tvåstegsraket” som börjar med att de är ute på skolorna och träffar alla elever i årskurs fyra till sex.

– Vi pratar om hur man kan bli rekryterad och vilka risker det finns med vissa appar. Att man till exempel kan bli kontaktad via Snapchat.

Avslutar med föräldramöte

Skolbesöken följs sedan upp av föräldramöten, där polisen bland annat informerar om vilka signaler de särskilt ska vara uppmärksamma på.

När SVT möter upp Stefan Toll är det i samband med just ett sådant möte, den här gången i Nora.

I klippet hör du honom berätta mer om hur de gängkriminella tar kontakt med barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.