Metoden har sedan starten 2019 gemensamt utvecklats av Region Skåne, Polismyndigheten och Ystads kommun. Idag har den spridit sig till ett tiotal kommuner runtom i landet. I Örebro län det hittills bara Degerfors som implementerat Backa barnet.
– Backa barnet bygger på ett arbetssätt som har visat sig vara väldigt bra och vi vill därför börja arbeta med här i Bergslagen, menar Christina Landoff, kommundirektör i Nora.
Ska tidigt fånga upp signaler
Metoden syftar till att så tidigt som möjligt fånga upp signaler som kan vara tecken på att ett barn eller en ungdom riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet.
– Så som vi jobbar nu sätter vi från den kommunala sidan in insatser först när vi har fått in orosanmälan. Med den här metoden kan vi sätta in resurser tidigare, utan att det behöver bli så avancerat, berättar Christina Landoff.
Flera myndigheter samarbetar
Backa barnet ska fungera som en hjälp att använda de samlade resurserna hos såväl kommunen som hälso- och sjukvården och polisen och på bästa sätt koordinera deras olika insatser så tidigt som möjligt.