En person i en grå kostym står framför en vägg med vita fönster. I bakgrunden syns en tavla eller ett dokument inramat med en röd kant, hängande på väggen. Atmosfären ger en professionell känsla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Noras kommundirektör Christina Landoff om fördelarna med Backa barnet. Foto: SVT

Fler kommuner i Örebro län inför metoden ”Backa barnet” – ska förhindra utanförskap och kriminalitet

Publicerad

Nora, Lindesberg, Ljusnarsberg och Hällefors kommuner ska i ett samarbete börja använda metoden ”Backa barnet”. Syftet med arbetsmodellen är att tidigt upptäcka och hjälpa barn som riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet.

Metoden har sedan starten 2019 gemensamt utvecklats av Region Skåne, Polismyndigheten och Ystads kommun. Idag har den spridit sig till ett tiotal kommuner runtom i landet. I Örebro län det hittills bara Degerfors som implementerat Backa barnet.

– Backa barnet bygger på ett arbetssätt som har visat sig vara väldigt bra och vi vill därför börja arbeta med här i Bergslagen, menar Christina Landoff, kommundirektör i Nora.

Ska tidigt fånga upp signaler

Metoden syftar till att så tidigt som möjligt fånga upp signaler som kan vara tecken på att ett barn eller en ungdom riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet.

– Så som vi jobbar nu sätter vi från den kommunala sidan in insatser först när vi har fått in orosanmälan. Med den här metoden kan vi sätta in resurser tidigare, utan att det behöver bli så avancerat, berättar Christina Landoff.

Flera myndigheter samarbetar

Backa barnet ska fungera som en hjälp att använda de samlade resurserna hos såväl kommunen som hälso- och sjukvården och polisen och på bästa sätt koordinera deras olika insatser så tidigt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.