Fyra personer sitter vid ett bord i ett mötesrum. En person till vänster håller i ett papper och vänder sig mot en annan person, som sitter bredvid med ett dokument i handen. En tredje person och en fjärde person, som är klädd i uniform, sitter på motsatt sida av bordet. I bakgrunden syns en stor skärm och guldrappade gardiner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad överenskommelsen om Backa barnet innebär för Säffle i videon. Foto: Niclas Brunell/SVT

Säffle först i Värmland med modellen Backa barnet – ska förhindra utanförskap och kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Säffle är först i Värmland med modell för att tidigt upptäcka och hjälpa barn som riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet.

– Vi tittade på flera olika modellen men fastnade för Backa barnet för att det fanns pedagogiska verktyg och stöd för att implementera modellen, säger Malin Sjöman, folkhälsosamordnare Säffle kommun.

Backa barnet har funnits sedan 2019

Modellen heter Backa barnet. Den har funnits sedan 2019 och har utvecklats och ägs Region Skåne, Ystads kommun och Polismyndigheten.

Backa barnet ska vara en hjälp att använda de samlade resurserna hos kommuner, hälso- och sjukvården och Polisen och på bästa sätt koordinera dem för att kunna sätta in insatser så tidigt som möjligt.

– Vår ambition är att alla barn ska få en så bra start som möjligt i livet och genom Backa barnet så tror vi att barnens möjligheter att få hjälp tidigt ökar, säger Ulrika Kvarnström, Backa barnet Sverige.

Säffle första värmländska kommun att använda Backa barnet

Modellen används redan av flera kommuner i bland annat Dalsland och Örebro. Nu är Säffle den första värmländska kommunen att börja använda den.

I klippet hör du mer om förhoppningarna på modellen, hur den fungerar och hur man hoppas att den ska förbättra situationen för barn i riskzonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.