En polis i uniform står på en gata med träd i höstfärgade löv i bakgrunden. Cyklar är parkerade längs trottoaren, och det är en klar och solig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Per Lundbäck bland annat om ett färskt fall där ungdomar från Bergslagen greps med automatvapen redo att utföra ett kriminellt uppdrag. Foto: Sophie Olsson Rahlén

Polisregion Bergslagen: Familjer måste flytta när unga backar från kriminella uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Varje månad sätter polisregion Bergslagen in någon form av skyddsåtgärder för två till tre unga i regionen som backat från kriminella uppdrag.

– Man är den som står näst på tur att bli mördad för att man inte har utfört jobbet man åtog sig, säger Per Lundbäck, polismästare.

Per Lundbäck arbetar varje dag mot rekryteringen av barn och unga som mot betalning utför grova brott åt kriminella nätverk.

– Det har intensifierats det senaste året, det är vår upplevelse, säger han.

Den yngsta som ska ha blivit rekryterad i regionen som polisen känner till är 11 år. Vanligtvis handlar det om ungdomar i 14-18-års åldern, enligt Per Lundbäck.

Vad tänker du om utvecklingen?

– Den är svår att ta in även för oss som arbetar med det dagligen, säger han.

Placerade av samhället

Det handlar ofta om socialt utsatta unga placerade på HVB-hem och i familjehem. Polisen följer därför noga när unga rymmer därifrån. Det handlar om ett 40-tal rymningar från placeringar i regionen varje månad.

– Vi gör en bedömning om det kan vara en utförare eller inte, säger han.

Två unga stoppades nyligen

För en dryg vecka sedan var det två ungdomar från Bergslagen som rymde från placeringar i andra regioner, ungdomar polisen misstänker skulle begå brott på uppdrag av någon annan.

Hör Per Lundbäck om det i klippet, där han också berättar vilka skyddsåtgärder polisen sätter in när en ungdom backar från ett uppdrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.