Många skyddsrum ligger i vanliga bostadsfastigheter. Men det finns också större skyddsrum, som kallas för befolkningsskyddsrum eller skyddsrum special.
Dessa skyddsrum finns på större orter. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ser nu över tekniken i skyddsrummen.
– De har ofta en driftanläggning med elverk och vatten och rening av luft som är ett eget system, säger Anders Johannesson, chef för skyddsrumsenheten på MSB.
Myndigheten tittar också på vilka renoveringar som behöver göras.
Totalt har 58 av de 80 stora skyddsrummen inventerats. Det gäller bland annat skyddsrummet Repslagaren, som ligger under länsstyrelsens gamla lokaler vid Stortorget i Örebro.
Där inne finns bland annat ett antal hinkar som används som toalettkärl.
MSB väntar också på ett regeringsuppdrag för hur dessa skyddsrum ska bemannas och vilken utbildning personerna ska få. Det uppdraget väntas komma inom kort, enligt Anders Johannesson.
Följ med ned i Örebros största skyddsrum i klippet.
Skyddsrum
Det finns cirka 64 000 skyddsrum i Sverige idag. De har plats för ungefär sju miljoner människor.
I Örebro län finns totalt 1996 aktiva skyddsrum. Det finns också 21 skyddsrum i länet som är tillfälligt begränsade på grund av ombyggnation i fastigheterna.
Skyddsrummen finns i både bostadshus och industrifastigheter, och är utmärkta med en blå och orange skylt med texten ”skyddsrum”.
Skyddsrummen ska kunna hålla ett visst antal personer utan avbrott i minst tre dygn. Varje skyddsrum är utformat för ett visst antal personer.
Skyddsrummen ska till exempel kunna stå emot splitter från en granatexplosion, brand eller strålning från radioaktiva ämnen.
Om du behöver ska du ta dig till det skyddsrum som är närmast där du befinner dig.
I fredstider kan skyddsrummen användas till annat. Om skyddsrummen behövas ställas i ordning är det fastighetsägarens ansvar att göra det inom 48 timmar. Det kan till exempel hända om regeringen meddelat höjd beredskap.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap