Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Andersson, områdeschef, berättar i videoklippet om ljuständningen som sker på fredag i hela landet inför Allhelgonahelgen. Foto: Martin Heppich /SVT

Begravningskedja erbjuder gratis ljuständning

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde året i rad erbjuder en av landets begravningsentreprenörskedjor gratis ljuständning för de som inte kan ta sig till kyrkogårdar under allhelgonahelgen. På fredag beger sig personal i hela landet ut och tänder ljus vid gravar under fredagen.

Det finns olika anledningar till att det blivit allt mer populärt att använda sig av tjänsten, enligt Peter Andersson som är områdeschef vid begravningsentreprenörskedjan i Örebro/Bergslagen.

– Vi ser att det har ökat. Förra året tände vi cirka 15 000 ljus och i år räknar vi med att det blir cirka 20 000, säger han.

170 beställningar till Svenska Kyrkan

Även Svenska Kyrkan i Örebro erbjuder via kyrkogårdsförvaltningen en tjänst för den som vill ha hjälp med att tända ett ljus på en grav.

– Vi erbjuder detta, men behöver ta en ut en liten kostnad. Men då kan man få låna en lykta till gravljuset som brinner fem dygn. Till dags dato har vi fått in 170 beställningar till kommande helg, säger Cathrine Gustavsson, kommunikationsstrateg.

Hör mer i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.