En bild som visar två vackra tårtor. Till vänster står konditor Gohar från Lindesberg. Där finns en tårta med en vit och grå marmorliknande design prydd med gröna blad och abstrakta linjer. Till höger står en blå tårta med stjärnor och planeter, dekorerad med en astronautfigurin. Tårtorna är presenterade på eleganta kakfat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gohar Petrosyan från Lindseberg har tagit hem titeln som ”Sveriges största bakproffs”. Här berättar hon om vad bakkonsten betyder för henne. Foto: SVT

Gohar Petrosyan – från programmerare i Armenien till tårtmästare

Publicerad

Gohar Petrosyan är Sveriges nykrönta bakmästare. Från sitt kök i Lindesberg har hon inte bara fångat sina kunders hjärtan med sina vackra och konstnärliga tårtor, utan även tagit hem titeln som ”Sveriges största bakproffs”. Gohars resa har gått från programmerare i Armenien till bakdrottning i Sverige och nu lever drömmen om att öppna ett eget konditori.

I en tegelvilla i Lindesberg bor konditorn Gohar. För tolv år sedan var hon färdigutbildad programmerare i staden Vanadzor i Armenien, men som nyexaminerad var marknaden tuff och Gohar hamnade på ett callcenter.

– Jag visste att det inte var det jag ville göra, jag längtade efter att jobba mer kreativt, säger hon.

Men några bakdrömmar närvarade inte under Gohars uppväxt. Det var först efter att hon hamnat i Sverige 2014, som intresset väcktes.

– Det var min svärmor som fick mig att börja. Jag gillade inte alls att baka som barn, så som andra gjorde. Det fanns inga tankar på att bli konditor.

Drömmer om eget konditori

När vi frågar om hon minns tillfället när det nyväckta bakintresset utvecklades till en yrkesmässig dröm, berättar hon om en hejdå-fest på SFI 2015. Gohar tog med sig fika och reaktionerna i gruppen gav mersmak.

Idag ägnar sig Gohar åt bakandet på heltid, men än så länge är det i köket i Lindesberg som kreationerna skapas. Sakta men säkert har dock drömmen om ett eget konditori, med servering, fotovägg och försäljning över disk börjat marineras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.