Tolkarna hjälper till i olika myndighetskontakter och sitter med för att tolka i samtal. De kan också kopplas in vid telefonsamtal. Just nu har verksamheten två ukrainska tolkar på plats i Örebro som kan både ukrainska och ryska.
– Många äldre från Ukraina pratar bara ryska medan yngre kan vara tvåspråkiga, så det är bra om tolken kan båda språken, säger Robert Kaivanto, verksamhetschef på Tolk- och översättarservice.
Snabbspår på gång
Utöver de två tolkarna på plats har man sex stycken ukrainska tolkar på distans som kan vara med i samband med telefon- eller videosamtal. Men nu söker man alltså fler tolkar som snabbt kan komma in i verksamheten genom ett så kallat snabbspår.
– Vi kommer ha en introduktionsutbildning med ett snabbspår in i yrket som vi satsar på för våra ukrainska tolkar. Det är en 30-timmarsutbildning på distans vid Folkuniversitetet i Östersund, säger Robert Kaivanto.
Det här är Tolk- och översättarservice:
- Tolk- och översättarservice ingår i förvaltningen Företagshälsa och tolkförmedling som leds av en gemensam politisk nämnd för Region Örebro län och åtta av länets kommuner (Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Ljusnarsberg, Nora och Örebro).
- Har ca 300 kontrakterade tolkar och översättare som behärskar ungefär 85 språk
- Förra året hade verksamheten 93 000 timmar i tolkuppdrag
Källa: Region Örebro län och Tolk- och översättarservice