Byborna i Silvergruvan i Hällefors som levt med förorenat dricksvatten har nu rätt att få kommunalt vatten efter en lång process. Men de som redan investerat i filter måste dessutom betala en anslutningsavgift till VA-kollektivet. Foto: Kristofer Ström/SVT

Beslutet som drabbar invånarna dubbelt i Silvergruvan

Uppdaterad
Publicerad

19 fastigheter i Silvergruvan i Hällefors kommun ska erbjudas kommunalt vatten. Det står klart efter en låndragen process som nått vägs ände. Konsekvenserna blir dyra anslutningsavgifter för de boende och en stor investeringskostnad för kommunen.

Det var i samband med saneringsarbeten av den förorenade före detta industrimiljön i Silvergruvan 2008, som en upptäckt gjordes.

– Det fanns förhöjda halter av kadmium och arsenik i dricksvattnet bland de fastighetsägare som finns i Silvergruvan, säger Mikael Pulkkinen, samhällsstrateg i Hällefors kommun.

En noggrannare studie genomfördes 2012-2013 och Länsstyrelsen förelade därefter, med stöd av lagen om allmänna vattentjänster, att Hällefors kommun skulle utse ett verksamhetsområde för att fastigheterna skulle få tillgång till en kommunal va-anläggning.

Egna filteranläggningar

Kommunen motsatte sig kraven med hänvisning till att de boende kunde ordna egen vattenrening och överklagade till dåvarande Statens VA-nämnd, som senare övergick i Mark- och miljödomstolen. Parallellt var det flera av fastighetsägarna som enskilt, eller tillsammans investerade i egna filteranläggningar.

– Vi har ju druckit det här vattnet i alla år och även barnen, som är utflugna. Det är klart att man är orolig. Arsenik är ju inte bra, säger Anders Eriksson som bott i Silvergruvan med sin familj sedan 1976.

Han delar för närvarande samma anläggning med sex andra hushåll och även de har installerat filter för att rena vattnet.

Tvingades ta beslut

2016 beslöt Mark- och miljödomstolen att inte ta upp överklagandet och nyligen tvingades kommunstyrelsen i Hällefors därför fatta beslut om verksamhetsområdet i Silvergruvan.

Det innebär att fastighetsägarna var för sig, enligt lag, blir skyldiga att betala anslutningsavgifter till kommunen – oavsett om de ansluter sig eller ej.

– Det är inte projekterat ännu och vi vet inte vilken teknisk lösning det blir. Men en beräkning som Samhällsbyggnad Bergslagen gjort visar på mellan 75 000 och 100 000 kronor per fastighet, säger Mikael Pulkkinen.

Ger inte upp

För byborna är läget just nu osäkert och ärendet ska tas upp i kommunfullmäktige i slutet av april, men de hoppas på något sätt kunna driva ärendet vidare.

– Vi får ju dåligt med information från kommunen. Det är ju genom media vi fått reda på det här. Om det går att överklaga det här beslutet så ska vi försöka, säger Anders Eriksson.

Hör mer i videoklippet, bland annat hur mycket Anders och grannarna betalat för sin filteranläggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.