Foto: Jessica Gow/TT

Betygen sjunker – färre nior i Örebro blir gymnasiebehöriga

Uppdaterad
Publicerad

Andelen niondeklassare som går ut Örebros kommunala grundskolor med behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram blir allt färre. Endast 74 procent av niorna gick i år ut med godkänt i alla kärnämnen.

Siffran är den lägsta i jämförelse med de senaste tre årens betygsresultat. Från 2021 har andelen elever som går ut nian med gymnasiebehörig från Örebros kommunala skolor sjunkit med tre procentenheter.

– Det är bekymrande med resultaten som påverkar elevernas behörighet till gymnasiet och fortsatt utbildning, säger Katarina Arkehag, förvaltningsdirektör förskole- och grundskoleförvaltningen.

Vissa skolor går mot strömmen

Trots att det sammantagna antalet elever som går ut nian med gymnasiebehörig sjunker går utvecklingen på vissa skolor i en positiv riktning.

På såväl Västra Engelbrektsskolan som Adolfsbergsskolan och Almby skola får fler elever än tidigare godkänt i alla kärnämnen.

– Vi kommer fortsätta arbetet med att, utifrån de utmaningar som finns på respektive skola, ge eleverna det som krävs för att lämna skolan med godkända betyg, säger Katarina Arkehag.

De elever som inte uppnår betyget godkänt i alla kärnämnen erbjuds att gå på lovskola. Den kan du höra mer om i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen för grundskolan i Örebro kommun berätta om lovskolans betydelse för högstadieeleverna. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

SKOLRESULTAT ÖREBRO

Resultat från åren 2021-2024 med andel behöriga elever från årskurs nio:

  • År 2024: 74 procent
  • År 2023: 77 procent
  • År 2022: 76 procent
  • År 2021: 77 procent

Behörig innebär att eleven har godkänt betyg i engelska, matematik, svenska/SVA samt ytterligare minst fem ämnen.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.