Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara och Peter Rösare lägger stor vikt vid biologisk mångfald för att gynna pollinatörer. Foto: Simon Rehnström/SVT

Från Stockholm till gård i Åtorp: ”Nästan helt självförsörjande”

Publicerad

För fyra år sedan beslutade sig paret Sara och Peter Rösare för att fly storstadslivet och köpte en gård i Åtorp intill sjön Skagern. Nu är de självförsörjande på en mängd grönsaker och ska på söndag vara med i Tusen Trädgårdar då folk kan besöka deras gård.

Det var ett liv med egenodlade grönsaker, bortom stadstrafik och stress som lockade Sara och Peter Rösare att under 2019 köpa gården i byn Deldenäs, söder om Åtorp.

– Vissa tycker att det är långt att åka hit men jag tycker ju att det är centrum på jorden, säger Sara Rösare.

Krävs mycket tid

Peter som är den som framförallt ansvarar för odlandet fick snabbt lära sig hur mycket tid som kan krävas när man vill bli självförsörjande på grönsaker.

– Jag gick ner i arbetstid men upp i lön eftersom jag frilansar mer nu, Peter gick mer i lön men upp i arbetstid, säger Sara Rösare.

Starta klippet för att höra paret berätta mer om projektet att bli självförsörjande.

Nytt tankesätt

För paret har det blivit ett helt nytt tankesätt där allt fyller en funktion. Nyklippt gräs läggs på odlingsbäddarna för att behålla vatten i jorden och avfall från odlingen blir ny jord till nästa säsong.

Det har gått så långt att de ibland glömt att det fortfarande går att handla i butik.

– Inför midsommar såg jag ett recept som innehöll aubergine, då undrade jag hur de kunde ha fått tag på aubergine så tidigt men kom sen på att man ju faktiskt kan handla det i butik, säger Sara Rösare.

Fokus ligger också på ett helhetstänk och en del av odlingsytan är bland annat tillägnad blommor för att locka pollinatörer som bin och humlor.

– Vi ärvde ett bisamhälle av en granne så det har vi också, men vi vill framförallt skapa en fin helhet och vi tror att odlingen mår bra av att få besök av insekter som fjärilar och bin, berättar Sara Rösare.

Tusen Trädgårdar

I år är gården anmäld till Tusen Trädgårdar och på söndag den 30:e juni tar Sara och Peter emot besökare till gården som kan komma dit och prata med paret och hitta inspiration till egna projekt.

– Det ska bli roligt. I år är temat självförsörjning och då tyckte vi det passade bra och det är kul att visa upp vad vi har åstadkommit. Kanske kan någon som vill odla själv bli inspirerad, berättar Sara Rösare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.