Den jättelika kaninen på Stortorget sågades i småbitar efter utställningstiden. Då passade många på att ta med sig en bit av konstverket hem. Foto: SVT

Bildspecial: Så gick det för konstverken efter utställningen

Uppdaterad
Publicerad

De hyllades eller skälldes ut en sommar.

Efter det har de verk som hundratusentals sett på den stora utställningen Open art gått olika öden till mötes.

Ett huvud blev ett hus, en kanin sågades sönder i småbitar och det verk som kallades ”världens mest skrämmande” står nu och kissar i Helsingfors.

Big Yellow Rabbit av Florentijn Hofman gjorde stor succe på Stortorget. Foto: SVT

”Big Yellow Rabbit” av Florentijn Hofman

Då: Ett av de mest omtyckta verken genom tiderna på Open art låg som ett tappat gosedjur i jätteformat på Stortorget i Örebro sommaren 2011. Skulpturen var stor som ett hus och till stor del gjord av trä.

Nu: Kaninen sågades sönder efter utställningstiden. Många passade då på att få med sig en bit av den hem. Även tavlor med en inramad bit kanin och ett foto på verket såldes av Örebro kommun.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

”Bad Bad Boy” av Tommi Toija

Då: En 7,5 ton tung,  generad pojke restes vid Svartån och stod sedan och kissade där under tre månader 2013. Den utnämndes av en amerikansk skämtsajt till världens mest skrämmande konstverk.

Nu: Skulpturen flyttades till konstnärens hemland. Han står numera och kissar i Helsingfors hamn.

Park Bench av Lilian Bourgeat hade många besökare. Foto: Open Art

”Park Bench” av Lilian Bourgeat

Då: Den jättelika parkbänken med utsikt över Örebro slott var en populär plats att ta bilder sommaren 2015.

Nu: Verket finns fortfarande kvar och är i dag en av många bänkar att sitta på i Henry Allards park vid slottet.

Verket till vänster blev delar av verket till höger. De svarta bitarna syns tydligt i det tillfälliga hus som byggdes upp 2015. Foto: SVT

”Huvud” av Jonas Holmquist 2013 och ”Homemade” av Sylvain ”Sambre” Ristori 2015

Då: Jonas Holmquists tiometershuvud sågades itu av Sylvain Ristori och hans medhjälpare två år efter det hade ställts ut. De svartfärgade träbitarna blev viktiga delar av det tillfälliga hus som Ristori byggde upp på en rivningstomt bakom Krämaren i centrala Örebro.

Nu: Även Ristoris verk skrotades. Nu står ett riktigt hus på platsen.

Stolkonstverk av Tadashi Kawamata på Järntorget i Örebro Foto: Anders Nord / SVT

”Share chair arena” av  Tadashi Kawamata

Då: Tusentals insamlade stolar täckte en stor del av Järntorget sommaren 2017. Konstnären Tadashi Kawamatas mur av stolar, ”Share chair arena”, var ett av Open arts mest uppmärksammade och omdiskuterade verk det året.

Nu: Verket lyftes bort i delar från Järntorget. Stolarna skänktes sedan till de som ville ha dem. Några ligger fortfarande kvar på det industriområde där Open art förvarar konst som kan återvinnas.

Foto: SVT

”Popcorn” av Anton Hjärtmyr

Då: 2015 var popcornen en populär lekplats för barnen i Örebro. De stod på en rosafärgad bit av Engelbrektsgatan, som delvis var avstängd för biltrafik under utställningen.

Nu: Popcornen köptes in av Örebro kommun som då och då låter dem poppa upp i en ny park. Efter Open art har ett av popcornen vandaliserats och delvis eldats upp.

Foto: Sofie Isaksson/Open art

”Inuk” av Nelson Vergara

Då: Konstverket, som liknade konstnären själv, flöt omkring i Svartån 2017.

Nu: En sommar i vatten slet hårt på verket. Idag är ansiktet bortplockat, men det övriga ska återanvändas, kanske av någon konstnär som är i behov av större mängder frigolit. Hur resterna av Inuk ser ut idag ser du här nedanför.

Det som en gång var ”Inuk” ska snart bli material till andra konstnärer. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet