– Jag insåg vid 10-12-årsåldern att jag inte var enligt den klassiska normen. Jag kände framförallt när jag blev äldre att jag vågade ju inte komma ut och stå till 100 procent för den jag var. Jag var ju rädd för andras åsikter och att jag skulle känna att jag skulle hamna utanför den gemenskap jag tillhörde, säger Birger Klevestedt.
Steget ut ur garderoben för Birger Klevestedt har varit komplicerat på många sätt. Snart 30 år gammal är han i dag vice ordförande i den årsgamla Ekumeniaförsamlingen i Kumla, en sammanslagning av baptister, metodister och missionsförbundare. Han vet hur många kristna HBTQ-personer har det.
– I många kyrkor får du knappt ens vara mötesvärd, eller hälsa besökare välkomna för att du är en HBTQ-person. Du får på sin höjd sitta på sista bänkrad och vara medlem, så det här känns bra, säger Klevestedt.
Kraftiga reaktioner
Men den senaste tiden har en debattserie i den kristna tidningen Dagen resulterat i kraftiga reaktioner, både inom och utanför kyrkans värld. I synnerhet en debattartikel undertecknad av 22 pingstpastorer.
– De anser att homosexuella, de nämner inte HBTQ-personer utan bara homosexuella, inte kommer in i himlen. För att de ser det som en stor synd, säger Klevestedt.
Birgers församlingsföreståndare, pastorn Carina Jarlsbonde menar att de 22 pingstpastorerna har varit vårdslösa i sitt agerande och baserat sin bibeltolkning på okunskap.
– Jag förstår inte varför man bryter ut ett halvt bibelord. Så får man inte göra. Och jag förstår inte syftet med att säga det. Man har ju inte någon som helst garanti att de här människorna som far väldigt illa av det här uttalandet att de har någon till hands att prata med. Det är ju rent farligt att göra så här. Och ovist. Man gör inte så när man arbetar med människor, säger Jarlsbonde.
Köpingspastor bakom artikel
En som har undertecknat debattartikeln är pingstpastorn Holger Strandgren i Köping, som trots att han förlorat medlemmar ur sin församling efter all uppståndelse är fast övertygad om att tolkningen är riktig.
– Vår skyldighet är att så troget som möjligt undervisa det som Paulus och även det gamla testamentet visar oss att vi måste försöka följa. Sen behöver vi alla Guds nåd för att vi kämpar alla med saker och ting i våra liv, säger Strandgren.
Och av allt som då finns i gamla testamentet och i Paulus, varför lyfter ni fram just homosexualiteten?
– Det var ett svar på en debatt som redan var igång, kan man säga. Där vi tyckte att det behöver förtydligas. Vår intention var inte att lyfta fram det här på något särskilt sätt, utan det tycker jag är vår rättighet och skyldighet att också gå emot saker och ting när vi märker att det har förändrats oerhört mycket den sista tiden.
Kyrkan trängd
Och Carina Jarlsbonde tror att debattartikeln är ett uttryck för att delar av kyrkan känner sig trängd i en föränderlig värld.
– Jag tror att det kan ha med den gamla mansrollen att göra. Man bestämde sig ganska tidigt – jag tror att Ulf Ekman (Livets Ord, red anm.) var ganska stilbildande med det här, att göra abort- och homosexfrågan till en ödesfråga för all slags moral- och samhällsfrågor.
– Jag tror att det är ett sätt att sätta ner foten. Det moderna samhället skenar fort och på något sätt vill man hitta sådana här fasta hållpunkter där man kan spjärna emot på något sätt: ”Titta, vi är inte med på den här utvecklingen som vi inte vet var den leder någonstans.” Jag tror det ligger fruktan bakom, säger Jarlsbonde.
Och medan de skriftlärda debatterar fortsätter Birger sin mission att bli accepterad för den han är. Han är aktiv i EKHO, Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer och har varit DJ på Prideparaden i Stockholm i somras.
”En kyrka i tiden”
– Det är ett sätt att visa att det är kyrkan som ändå är med, vilket jag tycker är viktigt, säger Birger.
Och i kyrksalen i Kumla planeras ombyggnation. Ett arbete han är delaktig i.
– Vi vill ta 60-70-talets kyrkorum till 2010-talet. Så att man är en kyrka i tiden. Och inte i dåtiden.