Antalet par som väljer att gifta sig borgerligt blir fler och fler. Det vet kommunfullmäktiges ordförande Agneta Blom (S) som har fungerat som vigselförrättare i tio år.
– Nu på sommaren har vi fullt varje lördag. Senast igår förrättade jag en vigsel.
Lågt arvode för vigselförrättare
Tidigare i veckan skrev 13 vigselförrättare ett nationellt öppet brev till justitieministern där man krävde högre ersättning för vigslarna. Arvodet, som ligger på 110 kronor för dagens första bröllop, och sedan på 30 kronor per bröllop under den resterande tiden av dagen, anses vara för lågt.
LÄS MER: Vigselförrättare protesterar mot låg ersättning
Men enligt Agneta Blom har frågan om vigselförrättarnas ersättning varit på tapeten i flera år.
– I Örebro kommun införde man därför ett nytt system under den här valperioden. Kommunala vigselförrättare får istället ett mötesarvode då de uträttar vigslar. Och det tycker jag har varit en utmärkt lösning. Man får ersättning för det jobb man lägger ner.
Men det är inte alla kommuner som valt den här lösningen, och i brevet till justitieministern poängteras bland annat att vigselförrättarnas ersättning har varit oförändrad sedan 1987.
LÄS MER: Charlotte Lundgren från Umeå är en av de som skrivit under ett brevet
”Ett betydelsefullt uppdrag”
Agneta Blom berättar att vigslarna kan vara tidskrävande. Och det hör inte till ovanligheterna att vigslar ordnas på annan plats än i Rådhuset.
– Det är ett väldigt betydelsefullt och roligt uppdrag. Men vi lägger ner ett stort jobb och vissa vigslar kan innebära en del förberedelser. Vi utför också vigslarna på olika platser som hemma i någons trädgård, på en strand eller intill sjön. Alla mina vigslar den här sommaren kommer att ske utanför Rådhuset.