Helsvarta kläder som alltid ser nya och fräscha ut. Det förväntas butiksansällda på Kicks köpa till jobbet. Genrebilden visar en av många Kicksbutiker i Sverige. Foto: SVT

Butiksanställda tvingas köpa arbetskläder – för egna pengar

Uppdaterad
Publicerad

Anställda i svenska butikskedjor tvingas använda sin lön för att köpa arbetskläder till jobbet. De får inte heller någon ersättning om kläderna skadas eller går sönder under arbetstid. Helt fel, tycker facket som menar att arbetsgivarna borde bekosta arbetsuniformerna.

Elgiganten, Kicks och Mediamarkt. De är alla exempel på stora butikskedjor som tvingar sin personal att köpa delar av sin arbetsuniform för egna pengar.

Företagen bistår med överdelen av arbetsuniformen, men kräver sedan att personalen själva bekostar en viss typ av byxor och skor att ha på jobbet.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

– Vi tycker den här situationen är felaktig. Vi tycker att arbetsgivaren ska betala för arbetskläder, säger Rickard Persson, ombudsman på Handels.

”Många tusen varje år”

SVT Nyheter har varit i kontakt med flera personer som arbetar på kosmetikakedjan Kicks (där personalen får 600 kronor per år som ska räcka till skor och kläder). De är överens om att det inte känns bra att tvingas köpa en viss typ av kläder för att kunna gå till jobbet.

– Chefen är tydlig med att kläderna alltid ska se nya och fräscha ut. Det kostar mig många tusen kronor varje år, säger en anställd på Kicks.

– Jag har haft sönder både skor och byxor i butiken i samband med att jag sminkat kunder och packat upp varor. Men någon ersättning får vi inte, det är bara att köpa nytt igen, säger en annan.

Går att förändra

Fackförbundet Handels driver för närvarande inte frågan, men säger att det är möjligt att få till en förändring om medlemmarna engagerar sig.

– Vi kan begära en intresseförhandling med arbetsgivarna om våra medlemmar vill att vi ska göra det, säger Rickard Persson.

– Varje fråga förhandlas lokalt på arbetsplatsen, så det går absolut att få till lokala uppgörelser, även om det handlar om nationella kedjor, säger han.

Har du dåliga arbetsvillkor? Dela med dig av dina erfarenheter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

Mer i ämnet