Hyllorna ekar tomma. Foto: Carola Zettergren

Byborna fortsätter gömma biblioteksböckerna

Uppdaterad
Publicerad

Ramsbergs biblioteks vänner uppmärksammades i hela riket när de tömde byns nedläggningshotade bibliotek på böcker i somras. Trots att lokalerna numera gapar tomma har byborna ännu inte gett upp kampen för att få sitt bibliotek tillbaka.

– Det känns vemodigt. Jag har många ljusa minnen från den här lokalen, så det känns tråkigt att höra att det ekar så, säger Jennifer Jennessen när hon besöker de tomma lokalerna för första gången sedan biblioteket tömdes i augusti.

Riskerade att brännas upp

För fyra månader sedan lade Lindesbergs kommun ner biblioteket i Ramsberg. Men när kommunen kom för att tömma biblioteket på böcker var hyllorna redan tömda. Kvällen innan hade Ramsbergs biblioteks vänner varit där och hämtat alla böcker och gömt undan dem på hemlig plats i byn. På så vis hindrade de böckerna från att delas ut och skingras eller i värsta fall brännas på soptippen.

Biblioteksupproret i Ramsberg

– Inget ska brännas eller slängas, utan böckerna ska ut till folket eller det nya biblioteket, säger Britt-Marie Olsson, som tillsammans med Jennifer Jennessen har överklagat biblioteksnedläggningen till förvaltningsrätten.

Hoppas på annat beslut

I väntan på besked från Förvaltningsrätten i Karlstad så har byborna talat för sin sak på fullmäktigemöten, skrivit öppna brev till politiker, skrivit insändare i tidningen och startat en Facebook-grupp för att få politikerna att ändra sig.

– Jag blev förvånad att man ska behöva slåss för allting på landet, att inte ens ett bibliotek ska vara självklart, säger Olsson.

Och böckerna då? De ligger kvar i sin gömma, i väntan på att återigen kunna lånas ut till byborna.

– Böckerna tillhör bygden och det är här de ska vara, säger Jennessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biblioteksupproret i Ramsberg

Mer i ämnet