Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föreningen som driver campingen i Hästhagen firar 50-årsjubileum nästa år. Det ser också ut att bli deras sista säsong. I klippet ger de sina reaktioner på kommunens besked. Foto: Sami Al-Ansi /SVT.

Campingen tvingas bort när Örebro kommun satsar på Hästhagen

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen som driver campingen i Hästhagen firar 50-årsjubileum nästa år. Det ser också ut att bli deras sista säsong. För i samband med att kommunen utvecklar Karlslund och Hästhagen har avtalet med föreningen sagts upp.

Avtalet med kommunen går ut i december 2023, och kommande sommarsäsong blir alltså den sista för campingen. Ett besked föreningen fick på tisdagen.

– Vi tycker det är bedrövligt, tråkigt. Vi har lite svårt att förstå tankegångarna kring det. Man säger att man vill öppna upp området för örebroarna, vi tycker det är öppet som det är, säger Mats Rönndahl, föreningens kassör.

Campingen har 48 platser och har både återkommande och nya gäster varje år. Vissa besökare stannar länge, från april till oktober.

– Det finns nästa inga ställplatser i Örebro. Antingen är det Gustavsik och är det fullt så kommer de hit, säger Marko Kenttälä, föreningens ordförande.

Fritidsnämnden: Ingen prio

Men enligt Jonas Håård (S), fritidsnämndens ordförande i Örebro kommun, finns det redan tillräckligt med campingplatser och menar att det inte är en prioriterad fråga.

– Vi har ju en av Sveriges bästa campingar i Gustavsvik. Sen finns det många ställplatser en bit ut från staden om man vill vara närmare naturen. Men att öka utbudet av ställplatser centralt är inget vi planerar i nuläget, säger han.

Området ska vara öppet för alla

Enligt Örebro kommun ska Hästhagen och Karlslund utvecklas till ett attraktivt rekreationsområde för örebroare och besökare. Bland annat ska det satsas på fler grillplatser och sociala ytor, lekmiljöer och utomhusscen. För att göra det och göra platsen öppen för alla örebroare, behöver husvagnscampingen avvecklas på sikt, menar kommunen. Dessutom är området ett kulturreservat, så det var en tidsfråga innan beskedet behövde ges.

– Vi har ett kulturreservat som det här inryms inom, det här strider egentligen emot själva syftet och reglerna för reservatet så det var en tidsfråga innan vi behövde göra den här förändringen, säger Jonas Håård (S). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.