Vindrickare ska kunna se både ingrediensförteckning och näringsdeklaration på boxar och flaskor tillverkade efter 8 december 2023. För cider och andra drycker med mer än 1,2 volymprocent alkohol finns däremot ett undantag från detta krav.
– Det är vilseledande för svenska konsumenter, säger Björn Bernhardsson, och lyfter Kopparbergs bryggeri som ett exempel.
Ingredienser på grekiska och spanska
– De har i många år haft ingrediensförteckningar på grekiska och spanska. Varför talar man inte om på svenska vad produkten innehåller, när den säljs i Sverige och är en svensk produkt?
Tror du att konsumenterna bryr sig om vad cidern innehåller?
– Det är nog som med många konsumentfrågor, majoriteten har inte varit i närheten av att tänka tanken. Det är därför vi är en konsumentorganisation, för att samla de som bryr sig.
Vad ”cider” är skiljer sig åt mellan länder
Idag finns inga gemensamma europeiska regler för hur cider ska definieras.
Enligt Livsmedelsverket är cider en dryck av jäst fruktjuice från äpple eller päron, där all alkohol kommer från den egna jäsningen.
Sedan 2005 behöver det som kallas för cider i Sverige bara innehålla 15 procent jäst fruktjuice, något Äkta vara också vänder sig emot. I flera andra länder ska cider huvudsakligen bestå av jäst fruktjuice.
Kopparbergs bryggeri välkomnar kritiken
Kopparbergs bryggeri är inte ensamma om att inte tala om vad cidern innehåller. Företaget säger till SVT att det är positivt att frågan uppmärksammas, och att det kan bli aktuellt att ändra märkningen i Sverige genom en QR-kod.
– Det har diskuterats, men än så länge är inget bestämt, säger Peter Bronsman, vd för Kopparbergs Bryggeri.
Vad gäller frågan om märkning på spanska och grekiska, på produkter som säljs i Sverige, svarar han:
– Eftersom produkten säljs internationellt i länder där det är obligatoriskt med ingrediensförteckning och näringsdeklaration så är den också skriven på dessa språk.
REGLER OM CIDER
– För cider, öl och sprit gäller i första hand EU:s informationsförordning (1169/2011).
– Sverige har även specifika regler för just cider, som dock inte reglerar krav på ingrediensförteckning och näringsdeklaration.
– 2005 införde Livsmedelsverket regler för svensk cider. För att få kallas för cider ska drycken innehålla minst 15 procent av jäst fruktjuice av äpple eller päron. Samt att all alkohol kommer från den egna jäsningen.
– Den 8 december 2023 införde EU utökade märkningskrav för vin. Vin och vinprodukter som tillverkas efter detta ska ha en ingrediensförteckning och en näringsdeklaration antingen på etiketten eller tillgängligt via digital märkning.