Vid 13-tiden på måndagen meddelar polisens presstalesperson Christina Hallin att den försvunna 16-åringen har kontaktat sina anhöriga – via mail. Foto: TT, SVT

Christina ”mörkar” inga polisutredningar

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av dem som oftast blivit citerad i Örebro läns medier under året. Vare sig hon har något att berätta eller inte.

”Det kan jag inte kommentera med hänvisning till förundersökningssekretess.”

Just den meningen har Christina Hallin, presstalesperson på polisen i region Bergslagen, uttalat många gånger under året. Och hon kommer att göra det igen.

Publikfavoriter 2018

– Många tror att vi poliser vill ”mörka” vad som händer när det sker brott men så är det inte, förklarar hon. Vi har en skyldighet att informera allmänheten om vårt arbete och det gör vi bland annat via media. Men vi kan ju inte avslöja sådant som kan förstöra en utredning.

Lutar sig mot erfarenhet

2018 valde Christina att prova på jobbet som presstalesperson. Innan dess har hon bland annat varit gruppchef på avdelningen för brott mot barn, utrett grova vålds- och narkotikabrott och våld i nära relationer.

De första åren som polis gjorde hon i yttre tjänst i både Stockholm och Örebro.

– Det är just den breda bakgrunden och kunskapen om hur en brottsutredning går till som jag lutar mig tillbaka på när jag berättar om pågående brott, säger hon. Det är alltid en balansgång mellan att inte säga för mycket men inte heller hålla inne med information när det inte är nödvändigt.

Informationen ska ges snabbt

För att vara uppdaterad arbetar Christina oftast inne på ledningscentralen där hon kan följa de händelser som polisen åker ut på.

Presstalespersonerna svarar alltid om pågående ärenden. Sådant som leder till utredningar får ansvariga för utredningen svara på.

Tempot varierar liksom ärendena under en dag. Det kan handla om allt från trafikolyckor till inbrott och mord. Det de har gemensamt är att media och allmänheten vill få information om det inträffade – snabbt.

– Det kan vara väldigt stressigt när det har gått fem minuter och man inte vet vad som hänt och därför inte har något att säga, erkänner Christina. Telefonerna slutar ju inte att ringa för det.

Många att ta hänsyn till

Och när det gäller de allvarligaste brotten är kampen mellan att vara snabb, välinformerad, tillgänglig och tillhandahålla rätt information vid rätt tidpunkt som att balansera på slak lina.

– Jag arbetade framförallt med mordet på den kvinna som hittades 150 meter från sitt hem vid ett bullerplank i centrala Örebro och då blir rollen annorlunda när man blir ansiktet utåt för en utredning. Då får man ta hänsyn till åklagare, utredare, anhöriga men också media och medborgare som har rätt att veta vad som pågår.

”Kan bli lite misstänksamma”

Inom polisen varierar inställningen till att informera utåt om det egna arbetet. Men med sin erfarenhet känner sig Christina Hallin ändå trygg i sin roll och trygg med sina kollegor.

– Det finns dom som menar att vi inte ska berätta någonting. Ibland när jag ringer upp en patrull för att få veta vad som har hänt blir de först tveksamma och kanske lite misstänksamma. Men jag tror att det handlar om att vi inte tilläckligt marknadsfört oss själva internt och berättar vad vi gör och vad vi faktiskt kan.

Vad är Publikfavoriter 2018?

SVT Örebro har valt ut personer som på ett eller annat sätt varit inblandade i händelser under 2018 som fått stort genomslag.

Det kan röra sig om nyhetshändelser som pågått under längre tid eller bara en artikel.

Det alla har gemensamt är att de fått stor uppmärksamhet av dig som läst i form av kommentarer, likes eller mail till redaktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Publikfavoriter 2018

Mer i ämnet