Se hur folk på stan svarar när SVT frågar om deras koll på menscykeln – och hör professorn förklar hur menscykeln kan påverka dig i din vardag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur folk på stan svarar när SVT frågar om deras koll på menscykeln – och hör professorn förklar hur menscykeln kan påverka dig i din vardag. Foto: SVT

Menscykeln trendar på Tiktok: ”Många har partner som inte fattar”

Uppdaterad
Publicerad

På Tiktok florerar klipp om menscykelns olika faser och hur de påverkar kvinnor. Trenden är positiv – men kan medföra vissa risker, menar Jan Brynhildsen, professor i obstretik och gynekologi.

– Risken finns att den kunskap man inhämtar inte är korrekt.

På Tiktok delar kvinnor med sig av hur de mår under menscykelns olika faser, och inte sällan om sin förvåning när de förstått hur mycket man kan påverkas.

Professor Jan Brynhildsen vid Örebro universitet pekar samtidigt på att långt ifrån alla kvinnor känner av sin menscykel. Han förklarar att drygt hälften av alla kvinnor har någon form av cyklisitet, men att de allra flesta inte påverkas särskilt mycket.

– En lite mindre andel, men fortfarande rätt många, har PMS-liknande besvär. Sedan har du en mindre grupp som mår jävligt dåligt rent ut sagt, säger han.

Bristande kunskap i samhället

Han anser att människor överlag vet alldeles för lite om menscykeln och hur den kan påverka måendet. En lösning kan vara mer undervisning i skolan, menar han, men då finns flera utmaningar.

– Vi har försökt få till mer undervisning genom åren, men då måste vi också se till att lärarna har rätt kompetens. Problemet är även att vi vill ha in så mycket viktigt, så att man då behöver ta bort något annat.

Kan finnas risker med budskap i sociala medier

Jan Brynhildsen får se ett klipp där en tjej förklarar killars och tjejers hormonella cykler, och varför kvinnor kan känna sig omotiverade under en viss period och mer motiverade under en annan fas.

– Det är klart att hon har en poäng, men det här är ju väldigt enkla förklaringsmodeller. Livet är inte så enkelt att det finns en förklaring till allt. Det finns så himla mycket annat som påverkar ditt mående.

Han ser många fördelar med att människor lär sig mer om menscykeln – men:

– Risken finns att man bygger många föreställningar om sitt liv som inte baseras på det som är korrekt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.