Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se regiondirektören förklara varför personalstyrkan i region Örebro måste minska med 600 personer. Foto: SVT/TT

Minskad personalstyrka i mer än hälften av Sveriges regioner nästa år

Uppdaterad
Publicerad

12 av 21 regioner räknar med att minska personalen 2024, enligt en enkät som SVT:s Agenda har gjort. En av dem är Örebro som nu räknar med en minskad personalstyrka på 600 personer.

– Vi har ett jättesvårt läge, det går inte att sammanfatta på något annat sätt, säger regiondirektören Rickard Simonsson.

I mer än hälften av Sveriges regioner kommer personalstyrkan minska.

Region Örebro måste minska sina kostnader med 610 miljoner kronor. Det går inte utan att det får konsekvenser på antalet anställda samt antalet tjänster, konstaterar Rickard Simonsson. Det innebär också konsekvenser för samtliga personalkategorier.

Region Sörmland varslar 700

Enkäten visar även att Region Östergötland planerar att minska personalstyrkan med sex procent och i Region Sörmland har ett varsel på 700 medarbetare anmälts till arbetsförmedlingen.

– En så här stor åtgärd kommer att påverka alla och alla verksamheter. Hur det påverkar tänker jag att vi tillsammans måste hitta lösningar på, sa Sörmlands regiondirektör Magnus Johansson när varslet kom.

Region Västerbotten och Region Västmanland kommer minska personalstyrkan med 100 tjänster. I Region Västernorrland handlar det om administrativ personal.

Ska inte återanställa vid pension

I Örebro är målet att man ska kunna minska antalet tjänster genom att inte återanställa vid naturliga pensionsavgångar eller när anställda slutar av andra skäl. Men om det inte räcker kan det bli fråga om varsel och uppsägningar.

I klippet förklarar Rickard Simonsson mer om vad konsekvenserna kan bli. Agendas partiledardebatt kan du se i  SVT2 och SVT Play med start kl 20.00 söndag kväll.

Så svarade regionerna

Agendas enkät skickades ut till landets regioner den 26 september 2023. Samtliga 21 regioner har svarat.  

Alla regioner utom två uppger att besparingar är planerade under 2024.  

Region Uppsala uppger att det kommer ske större besparingar inom primärvården och specialistvården. I Västra Götalandsregionen kommer akuten i Lidköping flyttas till Skövde. 

I bland annat Region Gävleborg, Region Kalmar och Region Uppsala kommer det ske besparingar som rör kollektivtrafiken, exempelvis med höjda avgifter och förändrade turer. 

Tolv regioner har svarat att de planerar att dra ner på den totala personalstyrkan under 2024, inklusive hyrpersonal och timvikarier.   

Övriga åtgärder som nämns i enkäten är höjda avgifter, anställningsstopp, anställningsprövning och att sänka de administrativa kostnaderna. 

Örebro är en av de regioner som kommer att höja skatten. Även Region Stockholm kommer att höja regionalskatten.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.