Daniel Rondahl startade en Facebook-grupp för att kämpa för bevarandet av förlossningen på Karlskoga lasarett. Foto: Privat / SVT

Daniel skapade grupp för att kämpa för förlossningen i Karlskoga: ”Mycket på gång”

Uppdaterad
Publicerad

När beslutet kom om att lägga ned förlossningen i Karlskoga blev Daniel Rondahl från Degerfors förbannad. För att göra något åt saken startade han en Facebook-grupp, som drygt en vecka senare fått över 10 500 medlemmar som vill kämpa mot nedläggningen.

Förra onsdagen kom beskedet. Karlskogas förlossning stänger inte bara över sommaren i år – den stänger för gott. Vården där anses inte patientsäker eftersom det saknas neonatalavdelning.

– Jag blev uppriktigt förbannad när beskedet kom.

BB i Karlskoga

”Svårt att hålla koll på allt som händer”

Daniel Rondahl ringer upp från sin mobil för att prata om ett tips SVT Nyheter Örebro fått om en mejlaktion hans grupp ska genomföra i helgen. Men den känner han inte till.

– Jag kan varken dementera eller bekräfta. Det är nästan 11 000 medlemmar i gruppen och det börjar bli lite svårt att hålla koll på allt som händer, säger Daniel.

Planerar demonstration

Däremot planerar gruppen en demonstration 15 juni, enligt Daniel – samma dag som förlossningen stänger. I skrivande stund är det 230 som klickat i att de kommer till, och drygt 450 som är intresserade av, evenemanget på Facebook.

– Förhoppningsvis rasslar det till nu under veckan.

Han har själv ett barn som är förlöst på Karlskoga lasarett, och menar att de fick bästa tänkbara vård, trots en ganska besvärlig förlossning.

– Det blev en havandeskapsförgiftning, och vi kunde aldrig någonsin fått ett bättre omhändertagande.

”Risk att de drar med sig hela sjukhuset”

Nu är han orolig att nedläggningen av förlossningsavdelningen bara är början på en centralisering av sjukvården – och därmed en nedmontering av Karlskoga lasarett.

– Om de nu tar bort en sådan viktig enhet finns ju risken att det drar med sig hela sjukhuset. Visst att man centraliserar vården för svårt sjuka – exempelvis cancerpatienter – men att vara gravid är inte att vara sjuk, och då borde det snarare handla om att ha en god tillgänglighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet