En delad bild med två sektioner. Till vänster syns en person stå framför en vägg täckt av gröna löv, iförd en beige kappa. Till höger visas en illustration av en människokropp med fokus på hjärnan, som är tydligt utmarkerad med ljusa färger för att framhäva dess struktur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan man göra för att hålla hjärnan i trim? Och vilka råd saknar bevisad effekt? Starta klippet för att ta reda på svaret. Foto: Örebro universitet

Myter och sanningar: om hjärnans åldrande

Publicerad

Frågan om hur hjärnan påverkas av åldrande är omgiven av många myter.

Pernilla Andersson, forskare i kognitiv neurovetenskap vid Örebro universitet, reder ut vad som faktiskt stämmer – och om man kan göra något för att hålla hjärnan i trim.

Man vet med säkerhet att meditation och mindfulness har en positiv effekt på hippocampus i hjärnan, vilket kan hjälpa den minnesstörning där gammal information stör när vi försöker lära oss något nytt.

Så hur ligger det till med motion, hjärngympa och sociala relationer?

Enligt Pernilla Andersson är allt som gör att du använder hjärnan gynnsamt för att bevara dess funktioner.

Positivt att hålla sig aktiv

Att hålla sig aktiv, röra på sig och konversera kan alla ha en positiv inverkan på hjärnans hälsa, men är ingen garanti för att förhindra åldersrelaterade förändringar.

Samtidigt är det aldrig för sent att göra positiva livsstilsförändringar som kan gynna hjärnans hälsa, betonar hon

Starta klippet för att ta reda på vad den nya forskningen kommit fram till om inlärning och åldrande.

En reporter står fram med händerna sträckta utåt, iförd en svart tröja. Till höger finns en neonfärgad illustration av en hjärna på en mörk bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gammal information ligger i vägen när vi försöker lära oss ny. Foto: Anna Sjöö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.