Foto: Axel Brantemo /SVT

Därför behöver vi Vätterns vatten

Uppdaterad
Publicerad

Om tio år kan en rad kommuner i Örebro län ha Vätterns vatten i kranarna. Under tisdagen fattas nämligen det formella beslutet om att bygga en fyra mil lång bergtunnel som ska säkra vattenförsörjningen. Beslutet kommer efter nio års arbete med att ta fram en reservvattentäkt.

Sedan 2008 har ett antal kommuner i Örebro län deltagit i ett projekt för att se över möjligheterna med att ta dricksvatten från Sveriges näst största sjö, Vättern.

Redan i dag förser sjön omkring en kvarts miljon människor med vatten. Men nu kan den siffran komma att dubblas.

Vattenbristen i Örebro län

Fyra år att borra nya ledningen

Peder Eriksson är enhetschef vid Länsstyrelsen i Örebro län och han är med och samordnar Vätternvattenprojeket. Så här sa han till SVT Nyheter Örebro den 24 januari i år.

– Det krävs mycket tillstånd och tillståndsprövningar och det är mycket praktiskt som ska genomföras, vi räknar med ungefär fyra år bara för att borra bergtunneln, sade Peder Eriksson.

Larm om förändade ekosystem

Den fyra mil långa tunneln ska frakta vatten till Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå, Lekeberg, Lindesberg, Nora och Örebro. De åtta kommunerna ska nu bilda ett bolag inför utbyggnaden.

Men samtidigt som planeringen att ta dricksvatten från sjön pågår kommer larm om att sjöns ekosystem kan vara i förändring. Vätternvårdsförbundet uppger att sjön kan ha fastnat i ett nytt så kallat temperaturtrappsteg.

Vättern kan bli en brunare sjö

Det handlar om att Vättern inte blir tillräckligt nedkyld under de milda vintrarna såsom den blev för 50-60 år sedan.

– Det växer mer i ett varmare vatten, det blir mer bakterier och det tillförs fler ämnen som kan göra vattnet lite brunare. Det blir inte samma kristallklara sjö i framtiden om det här ska fortsätta, sade Måns Lindell, sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet.

Hjälmaren inget alternativ

Vattnets kvalité påverkas av klimatet. En grund sjö som Hjälmaren får då flera problem.

– Hjälmaren har redan idag problem med algblomning och det är en väldigt grund sjö. Det innebär att det är svårt att hitta djupt kallare vatten som är bra och Hjälmaren närmast Örebro innehåller relativt mycket föroreningar som man inte vill få in i ett dricksvattensystem, säger Peder Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet