• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Många utomhuslampor styrs av utrustning som är för gammal eller sitter felplacerad. Genom att skrota den gamla styrningen går det att spara en hel del el. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Därför lyser utelamporna även när det inte behövs

Publicerad

Trots att solen lyser fortsätter utomhusbelysningen att vara tänd.

Ett dyrt och vanligt fel – som är lätt att rätta till.

– Det här är någonting som i princip alla fastighetsägare kan göra, säger Niklas Jakobsson, koordinator på Fastighetsnätverket.

Det lyser mängder av utelampor i svenska bostadsområden, både för att skapa trygghet och för att det ska vara lätt att hitta hem.

Men ibland lyser de för länge.

Smarta energilösningar i Örebro län

Fastighetsnätverket, en sammanslutning för företag och organisationer som vill spara på el, har tittat närmare på styrningen av utomhusbelysning. Det visar sig att den metod som många fastighetsföretag använder sig av, där lamporna styrs lokalt av ett skymningsrelä i närheten, inte fungerar som det är tänkt.

– Vi har många skymningsreläer som sitter ute idag som är skuggade av träd eller som har en grå plastfilm som gör att belysningen inte tänds och släcks vid rätt tillfälle, säger Niklas Jakobsson på Fastighetsnätverket.

Lyste fyra timmar för länge

När plasten åldras finns en risk att den blir grå. Då uppfattar skymningsreläet att det är mörkare än vad det är i verkligheten och tänder lamporna för tidigt.

Redan för tio år sedan undersöktes utomhusbelysningen hos bostadsföretaget KBAB i Karlstad i ett examensarbete. Det visade sig då att många skymningsreläer var felplacerade. I ett område rapporterade bovärdarna att lamporna lyste upp till fyra timmar för länge per dygn när det var som värst.

Miljoner sparas

I den studie som Fastighetsnätverket nu låtit göra i Örebro, visar det sig att problemet är det samma idag. Drygt fyra procent av elförbrukningen hos utomhuslamporna hos Öbo hängde direkt ihop med dålig styrning. Det kan låta lite, men eftersom företagets totala förbrukning är mycket stor betyder det miljoner kronor i besparingar på några års sikt.

Dessutom minskar koldioxidutsläppen med motsvarande 203 ton per år genom att lamporna nu istället styrs centralt.

– Här kan man med ganska enkla medel komma ganska långt. Det här är någonting som i princip alla fastighetsägare kan göra, säger Niklas Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smarta energilösningar i Örebro län

Mer i ämnet