SVT:s reporter Frida Lindhe förklarar vad förundersökningsprotokoll är och varför de kan komma att maskeras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter förklara vad förundersökningsprotokoll är och varför de kan komma att maskeras, i klippet ovan. Foto: Frida Lindhe/SVT

Därför maskeras förundersökningsprotokoll

Publicerad

Varje år lämnar Sveriges domstolar ut över hundratusen förundersökningsprotokoll (FUP) till allmänheten, media och kommersiella aktörer som samlar in dokumenten. Ibland kan vissa delar av FUP vara maskerade, alltså att text är överstruken och bilder redigerade. Varför då? Det får du veta i klippet ovan.

När en åklagare lämnar in ett förundersökningsprotokoll till en domstol i samband med att hon eller han väcker åtal så upphör förundersökningssekretessen i målet att gälla. Då blir FUP en allmän handling som vem som helst har rätt att begära ut och läsa.

Men innan protokollet lämnas ut måste det granskas för att se om det innehåller känsliga uppgifter som omfattas av sekretess. I sådana fall maskeras uppgifterna – om det finns stöd för det enligt bestämmelser i lag.

– Nästan alltid finns det också ett krav på att den enskilda lider någon form av skada ifall den här uppgiften lämnas ut och då måste domaren göra en enskild bedömning i varje fall, säger Sara Fredriksson, chef på Domstolsverkets rättsenhet.

Viktigt att inte maskera i onödan

– Det är också viktigt att komma ihåg att precis som det är viktigt att man inte lämnar ut sekretesskyddade uppgifter, är det också viktigt att domstolar inte maskerar en uppgift i onödan, säger Sara Fredriksson.

I klippet ovan ger Sara Fredriksson tre exempel på uppgifter som ofta maskeras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.