Därför väljer Lindesberg att inte stoppa planerade vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Stoppandet av vindkraft har ökat i en rasande takt runt om i landet – och det är kommunerna som säger nej till 78 procent av alla ansökta vindkraftverk på land. Skinnskatteberg har redan använt sitt kommunala veto för att stoppa vindkraft, men i grannkommunen Lindesberg är man inte beredd att göra detsamma än.

– Vi skulle kunna säga nej men vi vill använda kunskap istället, säger Bengt Storbacka (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg.

När ska man som kommun stoppa byggen av vindkraftverk och var är det okej att bygga? Det vill Lindesbergs kommun nu ta fram en plan kring för att i framtiden kunna ta beslut.

– Vi vill ta vår solidariska del i utbyggnaden av vindkraft för framtida generationers skull och för energiförsörjningens skull, säger Bengt Storbacka.

Andra kommuner säger nej

Kommunstyrelseordföranden förklarar vidare att planen i Lindesberg är att få fram en vindbruksplan man hoppas ska stå klar någon gång i oktober eller november i år.

– Då ska det bli lättare för de som vill exploatera att på de här platserna är det okej. Då kan vi förhoppningsvis korta ner processerna.

Men många väljer att stoppa vindkraftssatsningar genom sitt kommunala veto – det gäller både kommuner med vindbruksplan och kommuner utan. I Lindesberg är man dock inte beredd att göra detsamma.

Hör Bengt Storbacka berätta varför i klippet ovan.

Mer aktuell fråga i norra länsdelen

Frågan om vindkraftverk har blivit alltmer aktuell i Lindesberg eftersom bolaget Eolus har planer på att bygga vindkraftverk både i Ramsberg och Siggebohyttan.

I Siggebohyttan stoppades 11 av 15 planerade vindkraftverk av Länstyrelsen förra året. Mark- och miljödomstolen har efter det beviljat sju vindkraftverk. Hur många vindkraftverk det till slut blir är inte helt klart – nu ska frågan avgöras i mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.