Degerforsare, gammal bild på DIF-supporter, gammal bild på Svennis och Tord Grip

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Göran Eriksson började sin karriär som fotbollstränare i Degerfors IF i slutet av 1970-talet. Se arkivbilderna. Foto: SVT

Degerforsborna minns Sven-Göran ”Svennis” Eriksson

Uppdaterad
Publicerad

Det var i Degerfors IF Sven-Göran ”Svennis” Eriksson började den tränarkarriär som skulle göra honom känd för en hel värld. Beskedet om fotbollslegendarens bortgång väcker både sorg och varma minnen på orten.

– Han är den största och bästa tränaren som Sverige någonsin har haft, säger degerforsbon Hans Larsson.

Efter en tids kamp mot cancer i bukspottskörteln kom på måndagen beskedet att Sven-Göran ”Svennis” Eriksson avlidit i sitt hem i värmländska Sunne. Men det var på en annan värmländsk ort som fotbollsikonen lade den första grundstenen i sin världsomskrivna tränarkarriär.

Svennis var verksam som tränare i Degerfors IF mellan 1977 och 1978. Men trots att det har gått över 40 år sedan han lämnade klubben har han fortfarande en alldeles särskild ställning för många på orten.

– Alla som bor i Degerfors har väl en relation till honom, menar Hans Larsson.

Spela klippet och hör hur degerforsborna minns ”sin” Svennis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.