Örebro slott, demonstration med Palestinaflaggor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstrationer har anordnats i Örebro varje helg sedan kriget bröt ut i oktober. Foto: Leonora Toplica/SVT

Demonstration i Örebro mot kriget i Gaza: ”Vi vill normalisera att kritisera en stat”

Publicerad

Över 100 personer anslöt sig till lördagens demonstration i Örebro mot kriget i Gaza. Dels för att uppmärksamma och för att få folk att våga prata om den humanitära krisen som har uppstått där.

Örebrogruppen för Palestina startades av civila personer i Örebro som kände frustration över brist på uppmärksamhet kring det mänskliga lidandet i Gaza bland både media och regeringen.

– Vi är emot likställandet av judendomen med den israeliska staten. Den rädslan får folk att inte våga prata om det som händer i Gaza, säger Jasmine Fridljung, arrangör Örebrogruppen för Palestina.

Följ SVT:s direktrapportering om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Ministern om Iran-anfall: Litar på flygvapnet 

Israels försvarsminister Yoav Gallant har åter flaggat för en förestående attack mot Iran. Den här gången i ett tal till bland andra stridspiloter.

- När vi har slagit till mot Iran kommer alla att förstå vad ni gjorde under förberedelse- och träningsprocessen, sade Gallant enligt Reuters vid ett besök på en flygbas i Israel på onsdagen.

- Flygvapnet är en nyckelfaktor i denna fråga och alla som försöker skada oss kommer att skadas, det gäller även för Iran, säger Gallant, som också säger att Israel har full tillit till flygvapnets förmåga.

Israel har tidigare aviserat att man kommer att vedergälla Iran för attacken mot Israel den 1 oktober.

Överblick

Hamas: Förhandlingarna om fas 2 har börjat

En talesperson för Hamas säger på Telegram att förhandlingarna om fas 2 har börjat. Enligt honom ser Hamas en radda problem som behöver lösas, bland annat handlar det om bistånd och återuppbyggnad.

Enligt avtalet mellan Hamas och Israel behövde förhandlingarna om fas 2 börja denna vecka. Fas 2 av vapenvilan är tänkt att inledas i början på mars.

Israel har tidigare i dag meddelat att man kommer skicka ett team till medlaren Qatars huvudstad Doha. Benjamin Netanyahu är för närvarande på besök i USA för att träffa Donald Trump.

Markerad händelse

Netanyahu och Trump träffas ikväll

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kommer ikväll att träffa USA:s president Donald Trump i Washington. Mötet kommer äga rum klockan 22 svensk tid och följs av en pressträff 23.10 svensk tid och därefter en middag.

I går måndag träffade Netanyahu USA:s sändebud för Mellanöstern Steven Witkoff.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Unrwa: Katastrof nära på Västbanken

Två israeliska soldater sköts till döds i en attack mot en militär vägspärr på norra Västbanken på tisdagsmorgonen, meddelar den israeliska militären. Gärningspersonen ska ha blivit dödad, skriver TT.

Samtidigt blir situationen i flyktinglägret Jenin bara värre och värre, larmar FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa.

- Lägret är på väg i en katastrofal riktning, säger Unrwas talesperson Juliette Touma, enligt AFP.

Israel inledde en militär operation på det ockuperade Västbanken för ett par veckor sedan. Palestinska myndigheter har larmat om att åtminstone 20 personer har dödats. Israel säger sig bemöta en "militär utveckling" på Västbanken.

Hör SVT:s Mellanösternkorrespondent om situationen på Västbanken i klippet ovan från januari.

Deporterade palestinska fångar framme i Egypten

79 palestinska fångar som släppts av Israel som en del av vapenvilan har anlänt i Kairo efter att ha deporterats till Egypten, rapporterar Al Jazeera.

I avtalet finns det överenskommet att alla de palestinska fångarna inte ska få återvända hem utan att en del får bosätta sig utomlands. Under tisdagen väntas 15 av fångarna anlända till Turkiet och längre fram väntas 15 till Pakistan.

Enligt Al Jazeera har också Algeriet varit positivt till att ta emot en del av de palestinska fångarna, medan Tunisien sagt nej.

Markerad händelse

En sammanfattning av vapenvilans tänkta faser

Fas 1:

Varar i sex veckor. Hamas ska släppa 33 israeliska gisslan.

Israel ska släppa drygt 730 palestinier från israeliska fängelser, samt drygt 1 100 som har frihetsberövats i Gaza inom ramen för kriget.

Israel ska göra militära tillbakadraganden från nyckelområden i Gaza.

Mer förnödenheter ska släppas in i Gaza.

Fas 2:

Hamas ska släppa samtliga kvarvarande gisslan som är vid liv.

Israel ska släppa fler fängslade palestinier.

Den israeliska militären ska inleda ett fullständigt tillbakadragande.

Fas 3:

Hamas ska överlämna kvarlevor av döda i gisslan.

Tre till fem års återuppbyggnad av Gaza ska inledas under internationell översyn.

Gränsövergångar till området ska öppnas.

(TT)

Fyra personer står bredvid varandra i en flygplatsterminal med ankommande flygtider synliga på en skärm i bakgrunden. En av personerna bär uniform med en företagslogotyp på ryggen och håller en mobiltelefon i handen.
En företrädare för thailändska utrikesdepartementet, till höger, talar med anhöriga till den thailändska gisslan den 4 februari. 31 thailändare kidnappades av Hamas den 7 oktober 2023. Fem släpptes i förra veckan, 23 är sedan tidigare frisläppta, två är döda och tillståndet för en är okänt. Foto: AP/TT.
Markerad händelse

Israel skickar team till Qatar

Israel förbereder sig på att skicka ett team till Qatars huvudstad Doha för att delta i fortsatta samtal om vapenvilan mellan Israel och Hamas, säger en talesperson för Benjamin Netanyahu på tisdagen.

Den israeliske premiärministern själv är i USA och ska under dagen träffa den amerikanske presidenten Donald Trump för att bland annat diskutera förutsättningarna för fortsatt fred i Gaza.

Enligt avtalet som möjliggjorde vapenvilans första, nu pågående, fas ska samtalen om vad som händer längre fram inledas denna vecka.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Osäkerhet kring fas 2

Den drygt två veckor gamla vapenvilan mellan Hamas och Israel har på det stora hela hållit, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid.

Men den behöver fortsätta hålla för att i början på mars kunna övergå i fas 2, vars förutsättningar ska diskuteras av parterna nu.

Huruvida det blir en fas 2 eller inte är fortfarande osäkert, säger Samir Abu Eid.

- Finns det krafter i Israel på den yttersta högerkanten som vill att kriget ska återupptas efter fas 1? De menar att Hamas ännu inte är besegrade. Men det är också stora demonstrationer varje vecka i Israel som menar att all gisslan måste komma hem. Så det finns många i Israel som vill att det håller och palestinier vill absolut att kriget ska ta slut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Japan kan ta emot skadade från Gaza

Japans regering överväger att ta emot skadade palestinier från Gaza för vård, enligt landets premiärminister Shigeru Ishiba.

Enligt premiärministern kan det även bli aktuellt att erbjuda utbildningsplatser för människor i Gaza

Hälsomyndigheten i Hamasstyrda Gaza sade nyligen att 50 palestinska patienter, däribland 30 barn med cancer, släppts igenom den återöppnade gränsövergången till Egypten från Rafah på Gazaremsan, som en del av avtalet om vapenvilan.

Enligt föreståndaren för sjukhusen i Gaza är dock behoven betydligt större än så – 6 000 personer uppges vara redo att transporteras från Gaza medan över 12 000 beskrivs vara i "i trängande behov av behandling". (TT)

En folkmassa klädd i rosa deltar i en demonstration och håller upp skyltar, varav en lyder "Victory = Hostage Deal" på engelska. Bakgrunden är upplyst och det är rök i luften.
Demonstranter kräver att all gisslan ska släppas utanför Israels försvarsdepartement i Tel Aviv 1 februari 2025. Foto: Jack Guez/AFP/TT.

Qatar uppmanar till samtal om fas 2

Qatar, en av medlarna mellan Israel och Hamas, uppmanar de båda parterna att börja diskutera fas 2 i vapenvilan, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Fas 1 ska vara i sex veckor, alltså till första helgen i mars.

Enligt Qatars premiärminister finns det ingen tydlig plan för när samtalen om fas 2 ska börja. I avtalet för vapenvilan står det att samtalen bör börja innan 3 februari.

Även anhöriga till dem i gisslan som inte finns bland de 33 att släppas i första fasen sätter press på Israel att se till att vapenvilan går in i fas 2.

Under fas 2 är det tänkt att resten av gisslan ska släppas, vapenvilan ska bli permanent och israeliska trupper ska dra sig tillbaka från Gaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet