Den offentliga vården försöker komma ikapp vårdapparna

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga landsting och regioner i Sverige arbetar nu med att utveckla egna digitala vårdtjänster, visar SVT:s kartläggning.

– Det finns alltid risker, men vi måste följa med i den digitala samhällsutvecklingen, säger Ulrika Landström som är e-hälsostrateg.

Samtliga landsting och regioner vill bli bättre på att konkurera med de privata digitala vårdföretagen, det visar en kartläggning SVT Nyheter gjort.

– Förhoppningen är att kunna erbjuda digitala vårdmöten för de områden där det är säkert. Vi sätter alltid patientsäkerheten först, säger Ulrika Landström som arbetar med strategiska frågor inom e-hälsa.

Digital vård

Mer än bara videosamtal

Flera landsting och regioner erbjuder redan digitala videomöten mellan patienter och vårdpersonal, men e-hälsa är ett brett område som handlar om mycket mer än bara videomöten, menar Landström.

– Redan i dag börjar många vårdkontakter hos en telefonmottagning, och många använder journaltjänsterna hos 1177, säger hon.

För tidigt att diskutera köer

Ulrika menar att det är för tidigt att spekulera i om den digitaliserade vården kan leda till ökade köer inom den fysiska primärvården.

– Det finns en diskussion om att efterfrågan på vård ökar om tillgängligheten ökar. Men det är för tidigt att uttala sig om, vi måste följa utvecklingen.

Vad säger du till de patienter som oroas över den här samhällsutvecklingen?

– Att vi även kommer behålla de ordinarie kontaktvägarna. Det här är ett frivillig erbjudande, vi tvingar ingen. Det är ett alternativ för de som vill, säger Ulrika Landström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Digital vård

Mer i ämnet