Plastförkläde, handskar, andningsskydd och visir. Ibland också ett pappersmunskydd som får fungera som extra stänkskydd under visiret. Emil Carlsson är sjuksköterska på infektionskliniken och van vid att använda skyddsutrustning.
– Men så här mycket brukar vi inte använda, konstaterar han bakom visiret. Det är väl möjligtvis någon enstaka och sällsynt gång då man har misstänkt att någon burit på MERS som är ett annat covidvirus.
Patienter kollas varje timma
På USÖ märks ännu bara en svag minskning av coronapatienter och skyddsrutinerna fortsätter att följas noggrant. Det innebär i sin tur att förråden fortsatt måste vara fyllda.
– Hälften av våra salar är just nu belagda med coronapatienter och många av dem kontrollerar vi värden på varje timma. Då blir det många byten av skyddsutrustning, konstaterar Emil Carlsson.
Bara rutinkontrollerna innebär alltså 24 byten per dygn och patient.
Svårt hitta utrustning med god standard till hyfsat pris
Idag finns ingen brist på skydd enligt Marlene Kerber som är koordinator på Region Örebro län. Däremot jobbar man kontinuerligt för att hitta leverantörer vars produkter både håller god standard och har ett hyfsat pris.
– Jag har till exempel varit erbjuden att köpa visir för nästan 300 kronor styck, säger hon. Vissa passar på eftersom de vet att det går åt.
”Inte oändligt med skyddsutrustning”
Men trots att det går åt mycket utrustning är det aldrig någon som har förmanat personalen att spara med tanke på kostnaderna.
– Däremot brukar vi planera det arbetet som ska göras inne hos patienterna så att vi gör flera saker samtidigt, säger Kerstin Pettersson som är kvalitetssjuksköterska på infektionskliniken. Det finns trots allt inte oändligt med skyddsutrustning.