En hund står på en hundgård i Sverige. Orelaterad till videons intervju med jordbruksverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är det viktigaste att tänka på om man vill ta hem en hund från utlandet? Jenny Lejonberg på Jordbruksverket svarar i klippet. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Det ska du tänka på när du skaffar hund från utlandet – Jordbruksverket: ”Vi avråder som regel”

Uppdaterad
Publicerad

Den som tar med sig en hund hem till Sverige från utlandet måste följa ett omfattande regelverk. Det konstaterar Jenny Lejonberg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Anledningen är att säkerställa smittskydd och spårbarhet.

– När vi säger smittskydd menar vi rabies. Rabies finns i andra länder och de dokument hunden ska resa med syftar till att rabies inte sprids, säger Jenny Lejonberg.

Bestämmelserna är också till för att ha ett gott djurskydd, till exempel att djuren är i skick att klara hela resan utan att deras hälsa riskeras.

Måste hålla sig uppdaterad

– Man måste hålla sig väl uppdaterad, kraven varierar beroende på vilket land hunden tas hem ifrån. Är man tveksam kan man kontakta oss.

Jordbruksverket avråder som regel från att köpa eller ta med sig en hund från utlandet – både av smittskydds- och djurskyddsskäl.

– Du vet inte vad du köper eller vilken verksamhet du stödjer. Dokument som ska styrka att hunden har ett fullgott skydd mot rabies kan se bra ut, men ändå vara förfalskade. Det ser vi allt för ofta tyvärr, liksom andra brister i dokumentationen.

Ifrågasätt uppgifterna

– Är du säker på att hunden inte kommer från en valpfabrik eller nyligen har fångats in? Är ”trevlig familjehund” verkligen korrekt? Vet du att de bilder du får visar den rätta miljön som hunden hållits i?

Det bästa, enligt Jenny Lejonberg, är alltid att träffa tiken tillsammans med valpen och uppfödaren, och att hela familjen träffar hunden flera gånger. Detsamma gäller om man vill köpa en vuxen hund.

– När du köper en hund, oavsett om det är i Sverige eller inte, så vet du annars ingenting om bakgrunden, eller om du och hunden är rätt för varandra.

att tänka på om du funderar på att skaffa hund utomlands

  • Risken är att hunden aldrig levt nära människor och blivit socialiserad.  Även om du gör allt ”by the book” så får hunden sin tillvaro omkullkastad.
  • Att komma till en ny miljö och nytt klimat stressar hunden och kan leda till oönskade beteenden. Om du då inte vill behålla hunden och den omplaceras kastas tillvaron omkull igen och den riskerar att hamna i en ond spiral.
  • Hundar som tas in i landet utan tillräcklig dokumentation är illegalt införda oavsett om det skett avsiktligt eller inte. Det här gäller även om du inte står för själva införseln.
  • Av samma skäl avråder Jordbruksverket från att köpa hundar som förts in i landet för att säljas vidare. Köp inte en hund på en parkering eller från en lägenhet som känns ”riggad”.
  • Var kritisk mot annonser där hundar omplaceras på grund av till exempel ”familjeskäl” eller ”allergi”.
  • Köper du en hund som fötts upp i Sverige kan du be om att få ha den på prov och upprätthåller därmed ett gott smittskydd.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.