En gravsten grävdes upp och placerades i en äldre kvinnas trädgård i Katrineholm. Syftet var att försöka tvinga kvinnan att få en släkting att återkalla en tillståndsansökan för att starta minkuppfödning. Foto: Skaraborgs tingsrätt

Djurrättsaktivister inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen ställs fem djurrättsaktivister till svars, tre av dem är från Örebro.

Personerna, mellan 21 och 32 år, är misstänkta för en rad allvarliga brott. Framför allt tre av dem var enligt åklagaren beredda på att gå långt utanför lagens råmärken för att nå sina syften – att stoppa minkuppfödning.

De kastade in yxor i hus där lantbrukare som planerade att starta pälsfarmer bodde. De skändade två familjegravar och hotade minkböndernas föräldrar och andra anhöriga.

De tre gick mycket målmedvetet till väga för att få lantbrukarna att skrinlägga sin planer på minkfarmer.

Djurrättsaktivisterna har åtalats för bland annat grovt olaga hot, mordbrand och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Brotten har högt straffvärde enligt åklagaren, och främst trion, en 32-årig man från Göteborg, tidigare dömd för liknande brott, en 24-årig man från Örebro och en 22-årig kvinnan från Kumla, riskerar fleråriga fängelsestraff.

– Det är illa nog för de personer som blivit utsatta men det är givetvis allvarligt när man försöker slå ut en näringsgren på det här sättet, har åklagaren Sofia Karlsson tidigare sagt till TT.

Samtliga nekar till brott i alla åtalspunkter med ett undantag. Den 22-åriga kvinnan erkänner mordbrand mot ett garage hos en man i Lidköpings kommun som skulle starta en minkfarm.

Åhörare och journalister fick gå igenom en omfattande säkerhetskontroll innan de släpptes in i tingsrättens lokaler i Skövde. Hot har riktats mot rättegången mot de fem djurrättsaktivisterna.

– Det har förekommit saker inför den här rättegången, sade domaren, rådman Dan Sjöstedt.

Den största rättegångssalen har valts ut av tingsrätten, men intresset för rättegången är inte överdrivet stort. Ett fåtal åhörare är på plats.

Rättegången pågår i tio dagar och omfattar 22 åtalspunkter.

Åklagaren Sofia Karlsson inleder rättegången med en omfattande och detaljerad sakframställning där hon beskriver brotten som mycket välplanerade.

– De åtalade har gått systematiskt till väga och mycket noga planerat angreppen. De har använt olika mobiltelefoner och varit allmänt försiktiga för att inte röja sig, säger Karlsson.

Enligt åklagaren har ett tiotal målsägande drabbats av angreppen under ett års tid.

– Syftet har varit att förstöra pälshandeln, säger Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.