På torsdagsförmiddagen meddelades domen mot den 46-årige mannen, som är skriven i Karlskoga. Han döms till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott och utvisas också från Sverige.
På onsdagen dömdes en en 61-årig man till livstids fängelse för folkmord och grovt folkrättsbrott i Rwanda.
– Domarna ger en viktig signal om att Sverige inte är en fristad för krigsförbrytare. Genom att utreda dessa brott kan vi ge målsägande upprättelse och visar att det, trots komplexa utredningar, blir resultat i slutändan, säger Per Ahlström, tillförordnad chef för gruppen för utredning av krigsbrott, nationella operativa avdelningen.
Komplicerade utredningar
Gruppen ansvarar för alla uttredningar gällande folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.Enligt honom har de sett en ökning av antalet anmälningar.
– 2016 fick vi in sammanlagt 63 anmälningar, 2015 fick vi in 40 och 2014 fick vi in 36, säger Per Ahlström på polisens hemsida.
Saknas ofta bevisning
Det är komplicerat att utreda folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser och bevisläget är ofta svårt eftersom det ofta saknas skriftlig eller teknisk bevisning, enligt polisen.
I fallet med den 46-årige mannen finns det en videosekvens där han deltar i avrättningar.
– När gäller folkmord längre tillbaka i tiden är bevisläget svårare. När krigsbrott begåtts i Syrien kan det finnas filmer och bilder, som i det här fallet, säger Per Ahlström.